harmony - онтологија

акорд повеќе

мн. акорди
Вид збор: Именка, машки род
Хармоничен спој на нешто.
Албански: harmoni
Употреба: Преносно значење

милогласие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
милогласност

склад повеќе

мн. складови
Вид збор: Именка, машки род
согласност, сообразност, хармонија
Албански: harmoni

складност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
согласност, сообразност, хармоничност
Употреба: Книжевен збор

сложност повеќе

Види и: сложен (прид.)
(едн.) сложноста
Вид збор: Именка, женски род
слога

согласност повеќе

(едн.) согласноста
Вид збор: Именка, женски род
хармонија, сразмерност
Албански: harmoni

созвучје повеќе

мн. созвучја
Вид збор: Именка, среден род
Сходно, усогласено звучење.
Албански: bashktingëllim
Употреба: Книжевен збор

созвучност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
хармоничност
Употреба: Музика и танц

хармонија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Пријатно истовремено звучење на неколку тона, благозвучје.
Албански: harmoni
Дел од теоријата на музиката.
Албански: harmonija
Употреба: Музика и танц , Образование
Согласување на делови од една целина.
Албански: harmoni
согласност, еднодушност
Албански: harmoni
Душевно разбирање, слагање.
Албански: harmoni