genre - онтологија

жанр повеќе

мн. жанрови
Вид збор: Именка, машки род
Определена форма на литературно или на друго уметничко дело што се изделува со сижетните, стилските и други особености.
Француски: genre

форма повеќе

мн. форми
Вид збор: Именка, женски род
Во уметноста - надворешната страна на уметничкото дело.
Албански: xhanrë
Употреба: Уметност