gambler - онтологија

комарџија повеќе

мн. комарџии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се коцка.
Употреба: Разговорно

коцкар повеќе

мн. коцкари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се коцка, што е обземен со страст за коцкање.

пантаџија повеќе

мн. пантаџии
Вид збор: Именка, машки род
коцкар, картаџија

хазардер повеќе

Види и: хазард (м.)
мн. хазардери
Вид збор: Именка, машки род
Играч на среќа, лице што става се на коцка.