frog - онтологија

жаба повеќе

мн. жаби
Вид збор: Именка, женски род
Водоземно животно со долги задни нозе приспособени за скокање на суво и за пливање во вода.
Латински: Rana temporaria Албански: bretkocë
Употреба: Зоологија
Погрдно, иронично обраќање кон некое лице.
Албански: bretkocë
Употреба: Груб збор , Преносно значење

жабица повеќе

мн. жабици
Вид збор: Именка, женски род
жаба
Албански: bretkocë
Употреба: Деминутив , Зоологија

жабок повеќе

мн. жабоци
Вид збор: Именка, машки род
мажјак на жаба
Употреба: Зоологија

жапка повеќе

мн. жапки
Вид збор: Именка, женски род
жаба
Албански: bretkosë
Употреба: Деминутив , Зоологија

жапче повеќе

мн. жапчиња
Вид збор: Именка, среден род
жаба
Албански: bretkosë
Употреба: Деминутив , Хипокористика

крекалица повеќе

мн. крекалици
Вид збор: Именка, женски род
Вид жаба што многу крека.
Латински: hyla arborea Албански: bretkocë që krekos shumë
Употреба: Зоологија