fear - онтологија

бои повеќе

бојат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бои) се плаши
Албански: druaj
Употреба: Архаизам

стравува повеќе

стравуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се стравува) Ризик дека постои опасност од нешто.
Албански: frikë

страеше повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(само во имперфект) се плаши, осеќа страв
Употреба: Безлично

страхува повеќе

страхуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува страв, се плаши.

стрепи повеќе

стрепат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се плаши очекувајќи нешто лошо.

трепери повеќе

треперат
Вид збор: Глагол, несвршен
се плаши
Албански: frikë
Употреба: Преносно значење