express - онтологија

доизрече повеќе

Види и: изрече (св.)
доизречат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрече сè, до крај.
Албански: tregoj të gjitha
(се доизрече) Се искаже до крај.
Албански: rrëfej, tregoj deri në fund

избие повеќе

избијат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до израз.
Албански: vjen në shprehje

изрази повеќе

изразат
Вид збор: Глагол, свршен
Со зборови искаже став, мислење, чувство и сл.
Албански: shpreh
Искаже цел, намера, желба.
Албански: shpreh
Пренесе резултат во вид на формули, равенства и сл.
Албански: tha
Употреба: Математика

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази нешто (на хартија, платно).
Албански: bartë