explain - онтологија

дообјасни повеќе

Види и: објасни (св.)
дообјаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни тоа што останало нејасно, објасни до крај.
Албански: sqaroj
(се дообјасни) Се изјасни, се искаже до крај.
Албански: sqaroj

излага повеќе

излагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
изложи, образложи
Албански: shpjegon

изложи повеќе

изложат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искаже, изнесе, објасни.
Албански: sqaroj, shpjegoj

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни, даде претстава за нешто.
Албански: spjegon

објасни повеќе

објаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане јасно, разбирливо.
Албански: spjegoj

образложи повеќе

образложат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткрепи со аргументи, факти, објаcни нешто.

покаже повеќе

покажат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни, посведочи, потврди нешто.
Албански: shpjegon
Употреба: Преносно значење

пообјасни повеќе

пообјаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни донекаде нешто.
Албански: sqaroj

пообразложи повеќе

Види и: образложи (св.)
пообразложат
Вид збор: Глагол, свршен
Образложи во некоја мера.

протолкува повеќе

Види и: толкува (несв.)
протолкуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Објасни или сфати, интерпретира нешто.
Албански: spjegoj

разјасни повеќе

разјаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане јасно, поимливо, разбирливо, осветли, објасни.
Албански: sqaroj, spjegoj
(се разјасни) Стане јасен, се разбистри.
Албански: qartësohet

разложи повеќе

разложат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе разлози, растолкува.
Албански: shpjegim

расправи повеќе

расправат
Вид збор: Глагол, свршен
Со зборови, усно изложи, раскаже.
Албански: rrëfej, shpjegoj

растолкува повеќе

растолкуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Разјасни нешто.
Примери:
Ќе дојдам да ми го растолкуваш писмото.