exhaustion - онтологија

анемија повеќе

мн. анемии
Вид збор: Именка, женски род
Недостиг на полет, на животна сила.
Албански: shterje
Употреба: Преносно значење

истоштеност повеќе

Види и: истоштен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба и особина на тој што е истоштен.

истрошеност повеќе

Види и: истрошен (прид.)
истрошеноста
Вид збор: Именка, женски род
исцрпеност

капнатост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на тој што е капнат.

капнувачка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
истоштеност, премореност

папсаност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
малаксаност, премаленост, силна умореност

папсување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
малаксување, премалување, изморување.
Албански: raskapitje, lodhje

премаленост повеќе

премаленоста
Вид збор: Именка, женски род
Исцрпеност, умореност.

премор повеќе

мн. премори
Вид збор: Именка, машки род
Силен умор, замор, исцрпеност.

преумора повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Силен умор, исцрпеност.

раслабеност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
раслабен

раслабување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
раслабува

скапнатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скапнат

скинатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
премаленост
Албански: shterje, rraskapitje
Употреба: Преносно значење

скинувачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
скине
Примери:
Таа работа е скинувачка.

сосипување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Изморување
Албански: lodhje, raskapitje

умор повеќе

(едн.) уморот
Вид збор: Именка, машки род
измореност
Албански: lodhje
Употреба: Медицина

умореност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
замор
Употреба: Медицина