endemic - онтологија

ендем повеќе

мн. ендеми
Вид збор: Именка, машки род
Редок вид растение или животно што живее, што е распространето само во определена област.
Употреба: Биологија

ендемичен повеќе

ендемичниот
Вид збор: Придавка
Што има карактер на ендемија.
Употреба: Медицина
Карактеристика за редок вид растенија или животни распространети само во определена област или за самата област.
Употреба: Биологија