drink - онтологија

донапие повеќе

Види и: напие (св.)
се донапијат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напие доволно.

запие повеќе

Види и: пие (несв.)
запијат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пие.
Албански: fillon të pij
(се запие) Се занесе во пиење алкохол, помине долго време во пиење.
Албански: pi shumë

изнапие повеќе

Види и: напие (св.)
изнапијат
Вид збор: Глагол, свршен
Напие многу, сите со ред.
Албански: jep të pi shumë

изопие повеќе

Види и: опие (св.)
изопијат
Вид збор: Глагол, свршен
Опие повеќемина, сите.
Албански: pi shumë, dehem

локне повеќе

локнат
Вид збор: Глагол, свршен
лока

напива повеќе

Види и: напие (св.)
(се) напиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
напие

напие повеќе

напијат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому да пие.
Албански: pi
Опие некого.
Албански: pi
(се напие) Испие нешто во извесна или во доволна мера.
Албански: pin

напои повеќе

напојат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напои) Се насити со вода, со течност.
Албански: pi

натегне повеќе

натегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене (шише и сл.) да се напие.
Албански: ngren
Употреба: Преносно значење , Разговорно

натпива повеќе

натпиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пие повеќе од друг.
Албански: pi më tepër
(се натпива) Се натпреварува во пиење.
Албански: garon në të pirë

натпие повеќе

натпијат
Вид збор: Глагол, свршен
Испие повеќе од друг, надмине некого во пиење.

отпие повеќе

Види и: пие (несв.)
отпијат
Вид збор: Глагол, свршен
Испие мал дел од течност од полн сад.

пивка повеќе

пивкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пие малку по малку.
Албански: pij nga pak

пивне повеќе

пивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испие малку течност.

пивнува повеќе

пивнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
пивне
Примери:
Си пивнува винце.

пие повеќе

пијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Голта течност.
Албански: pi
Употребува алкохолни пијачки.
Албански: pi

поднапие повеќе

поднапијат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напие, се опие малку, донекаде.

понапие повеќе

Види и: поднапие (св.)
(се) понапијат
Вид збор: Глагол, свршен
поднапие

поопие повеќе

Види и: опие (св.)
поопијат
Вид збор: Глагол, свршен
Опие малку, во мала мера.
Употреба: Ретко
(се поопие) Се опие малку, во мала мера.

попие повеќе

попијат
Вид збор: Глагол, свршен
Пие, отпие малку од нешто.
Албански: pi pak
Испие се, до крај.
Албански: pi deri në fund

потегне повеќе

потегнат
Вид збор: Глагол, свршен
пие, голтне
Албански: pi
Употреба: Разговорно

потпивне повеќе

Види и: пивне (св.)
потпивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испие малку.

принапие повеќе

(се) принапијат
Вид збор: Глагол, свршен
Се напие уште малку.

цврцка повеќе

цврцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пие малку помалку.
Употреба: Разговорно

цврцнува повеќе

Види и: цврцне (св.)
цврцнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пие по малку.

црца повеќе

црцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цврцка, пивка
Албански: pij

шприцне повеќе

шприцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пивне малку.
Германски: spritzen
Употреба: Жаргонски збор