dress up - онтологија

ѓебри повеќе

ѓебрат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ѓебри) се дотерува
Турски: gebre Албански: rregullohem
Употреба: Преносно значење

изнакити повеќе

Види и: накити (св.)
изнакитат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнакити) Се искити.
Албански: rregullohem, stolisem

конти повеќе

контат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се конти) се гизди, се дотерува
Албански: stplisem, zbukurohem

костимира повеќе

костимираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се костимира) Се облече во артистички костим.
Албански: kostimon, veshet me veshje artistike

нагласи повеќе

нагласат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нагласи) се дотера, се уреди
Албански: ujdisem

натаври повеќе

натаврат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, накити, убаво облече некого.
Албански: vesh mirë, rregulloj
Употреба: Разговорно
(се натаври) Се дотера, се накити, убаво се облече.
Албански: rregullohem, stolisem

натокми повеќе

натокмат
Вид збор: Глагол, свршен
Убаво облече, дотера, уреди.
Албански: ujdisem
Се натокми, се дотера, се уреди.
Албански: ujdisem

подоблече повеќе

Види и: облече (св.)
подоблечат
Вид збор: Глагол, свршен
Облече некого малку подобро.
(се подоблече) Се облече малку подобро.

престегне повеќе

престегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се престегне) Се дотера, се облече убаво, пристојно.
Албански: ndrrohem, shtërngohem

уреди повеќе

уредат
Вид збор: Глагол, свршен
(се уреди) Се доведе во ред.
Албански: u rregullua, u ujdis

уредува повеќе

Види и: уреди (св.)
уредуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се уредува) Се доведува во ред.
Албански: rregulloj