donkey - онтологија

магаре повеќе

мн. магариња
Вид збор: Именка, среден род
Домашно товарно животно, слично но помало од коњ, со долги уши.
Латински: Equus аѕinus Албански: gomar

магарица повеќе

мн. магарици
Вид збор: Именка, женски род
магаре
Албански: kambzë, gomaricë
Употреба: Зоологија

магаричка повеќе

Види и: магарица (ж.)
мн. магарички
Вид збор: Именка, женски род
магарица
Албански: gomaricë
Употреба: Деминутив , Зоологија

прле повеќе

мн. прлиња
Вид збор: Именка, среден род
Младо од магарица.