discover - онтологија

досети повеќе

(се) досетат
Вид збор: Глагол, свршен
Сфати, погоди, одгатне нешто, ја открие смислата или значењето на нешто.
Албански: kujtohet

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, расветли нешто.
Албански: zbuloj

измисли повеќе

измислат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, создаде нешто ново.
Албански: zbuloj, shpik

изнајде повеќе

изнајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде, пронајде нешто што се бара.
Албански: gjej

изнаоѓа повеќе

Види и: изнајде (св.)
изнаоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
изнајде

исчепка повеќе

исчепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, дознае нешто.
Албански: gërmoj, zbuloj
Употреба: Преносно значење

набара повеќе

набараат
Вид збор: Глагол, свршен
пронајде, открие
Албански: gjej, zbuloj

набастиса повеќе

набастисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пронајде, открие нешто или некого.
Употреба: Разговорно

наоѓа повеќе

наоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се наоѓа) се открива, се наидува
Албански: zbulohet

откопа повеќе

откопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пронајде нешто скриено.
Албански: gërmoj, nxjerr
Употреба: Преносно значење

открие повеќе

откријат
Вид збор: Глагол, свршен
Пронајде нешто во науката, дојде до откритие.
Албански: zbuloj, shpikë
Разоткрие вистина.
Албански: zbuloj, gjej
Наиде на нешто случајно, неочекувано.
Албански: gjej

пооткрие повеќе

Види и: открие (св.)
пооткријат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие малку, донекаде нешто дотогаш незабележано.
Албански: zbuloj
Употреба: Преносно значење

пронајде повеќе

пронајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Со барање најде нешто што е загубено.
Албански: gjej

пронаоѓа повеќе

Види и: пронајде (св.)
пронаоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
пронајде
Албански: gjejë, zbuloj

сретне повеќе

сретнат
Вид збор: Глагол, свршен
Најде нешто, открие; види, узнае нешто при читање, испитување; испита дејство на нешто.
Албански: has, zbuloj