diamond - онтологија

брилијант повеќе

мн. брилијанти
Вид збор: Именка, машки род
Природен бесценет камен, дијамант, брусен и обработен како накит.
Албански: brilant
Што потсетува на брилијант.
Албански: brilant
Употреба: Преносно значење

дијамант повеќе

мн. дијаманти
Вид збор: Именка, машки род
Скапоцен камен, најтврд и најчист вид кристализиран јаглерод.
Албански: diamant

елмаз повеќе

мн. елмази
Вид збор: Именка, машки род
скапоцен камен, дијамант
Турски: elmas Албански: elmaz
Употреба: Архаизам