destruction - онтологија

гибел повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Неприродна смрт, уништување, пропаст.

деструкција повеќе

мн. деструкции
Вид збор: Именка, женски род
рушење, разурнување, уништување

егзекуција повеќе

мн. егзекуции
Вид збор: Именка, женски род
уништување
Албански: rrënim
Употреба: Преносно значење , Разговорно

парчосување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ситнење, уништување
Албански: copëtim, shkatrrim
Употреба: Преносно значење

пропаст повеќе

(едн.) пропаста
Вид збор: Именка, женски род
Морално или материјално пропаѓање.
Албански: destruksion

разгромување повеќе

Види и: разгромува (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
разгромува

разнебитување повеќе

Види и: разнебитува (несв.)
разнебитувањето
Вид збор: Именка, среден род
(се) разнебитува

разорување повеќе

Види и: разорува (несв.)
мн. разорувања
Вид збор: Именка, среден род
разурнување
Албански: shkatërrim

разрушеност повеќе

Види и: разрушен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
разрушен

разрушување повеќе

Види и: разрушува (несв.)
мн. разрушувања
Вид збор: Именка, среден род
разурнување, уништување
Албански: shkatërrim

разурнатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
разурнат

разурнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разурнува

сосипија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Уништување, пропаст, упропастување.
Употреба: Разговорно
Примери:
Со нови даноци ја довршувале нивната сосипија.

сотирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сотира
Примери:
сотирање од работа.

сотирачка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сотирање
Употреба: Разговорно

сотрување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сотирање

уништување повеќе

Види и: уништува (несв.)
уништувањето
Вид збор: Именка, среден род
уништува
Албански: shkatrrim

упропастување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
деструкција

уривање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
морално уништување
Албански: shkatërrim
Употреба: Преносно значење

урнисување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
упропастување
Албански: rrënim