dare - онтологија

дрзне повеќе

(се) дрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже смелост, дрскост да направи нешто.

задене повеќе

заденат
Вид збор: Глагол, свршен
Задре, гибне некого.
Употреба: Дијалектен збор

кани повеќе

канат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се кани) Има желба, сака, се обидува да стори нешто.
Албански: dëshiroj, kam dëshirë

одважи повеќе

(се) одважат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере храброст, покаже храброст, се охрабри.

осили повеќе

(се) осилат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане насилен, дрзок, претерано силен.

осмели повеќе

(се) осмелат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие смелост да изврши нешто.
Албански: guxoj

посмее повеќе

посмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже смелост, се осмели да стори нешто.

смее повеќе

(се) смеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наоѓа во себе смелост за нешто.
Албански: guxim

стиска повеќе

Види и: стисне (св.)
стискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
стисне
Албански: shtërngoj
Примери:
(разг.) Не му стиска да го стори тоа.