damned - онтологија

анатемник повеќе

мн. анатемници
Вид збор: Именка, машки род
Проклетник, оној што носи лошо, немир и зло.

арам повеќе

Види и: арам (м.)
Вид збор: Придавка
Проклет, проколнат (обично во клетви).
Турски: haram
Употреба: Неменлив збор , Разговорно

вражји повеќе

вражјиот
Вид збор: Придавка
Што е лош, проклет.
Примери:
Вражја живеачка.

клет повеќе

клети
Вид збор: Придавка
Што е несреќен, што страда.
За живот - што е тежок, мачен.
Што е проклет, зол, лош.

клетник повеќе

мн. клетници
Вид збор: Именка, машки род
Зол, проклет човек.
Албански: i mallkuar

колнатик повеќе

мн. колнатици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е проколнат.

кучкин повеќе

Види и: кучка (ж.)
кучкиниот
Вид збор: Придавка
проклет, поган

небиденик повеќе

мн. небиденици
Вид збор: Именка, машки род
Проколнат човек, проклетник.

небидница повеќе

мн. небидници
Вид збор: Именка, женски род
проколната жена
Албански: grua e mallkuar

палежен повеќе

палежна
Вид збор: Придавка
проклет, гаден
Примери:
Толку тој палежен пат беше полн со кал.

пален повеќе

Вид збор: Придавка
палежен

паленик повеќе

мн. паленици
Вид збор: Именка, машки род
проклетник

песјачка повеќе

песјачки
Вид збор: Именка, женски род
проклетничка

пуст повеќе

пусти
Вид збор: Придавка
омразен, несакан
Албански: i mallkuar
Употреба: Преносно значење

пустина повеќе

мн. пустини
Вид збор: Именка, женски род
проклета, проклетница
Албански: i mallkuar

пустински повеќе

пустинскиот
Вид збор: Придавка
проклет
Албански: i mallkuar