curse - онтологија

анатема повеќе

мн. анатеми
Вид збор: Именка, женски род
клетва
Албански: mallkoj
Употреба: Преносно значење

анатемоса повеќе

анатемосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Осуди, проколнувајќи го без одобрување за постапките, обележи со нешто негативно.
Албански: ndëshkoj
Употреба: Преносно значење

заколне повеќе

заколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да колне, да проколнува.
Албански: mallkoj
Употреба: Ретко

искара повеќе

искараат
Вид збор: Глагол, свршен
испцуе
Албански: shaj
Употреба: Дијалектен збор

искоби повеќе

искобат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика нешто со кобење.
Албански: mallkoj

исколне повеќе

Види и: колне (несв.)
исколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Проколне сѐ со ред.

испцуе повеќе

испцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Упати некому многу пцости.
Примери:
Го испцу и си замина.

клетва повеќе

мн. клетви
Вид збор: Именка, женски род
Проклетство, посакување зло некому.
Албански: mallkim

колне повеќе

колнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гласно кажува зборови со кои посакува несреќа на некого.
Албански: mallkoj, nëm

колнеж повеќе

мн. колнежи
Вид збор: Именка, машки род
клетва

мунѕоса повеќе

мунѕосаат
Вид збор: Глагол, свршен
прекори, искара, проколне

напилеса повеќе

напилесат
Вид збор: Глагол, свршен
проколне
Употреба: Дијалектен збор

напилесија повеќе

мн. напилесии
Вид збор: Именка, женски род
клетва
Употреба: Дијалектен збор

небидница повеќе

мн. небидници
Вид збор: Именка, женски род
проклетство, лоша судбина
Албански: mallkim

окара повеќе

Види и: кара (несв.)
окараат
Вид збор: Глагол, свршен
опцуе
Албански: mallkoj, shaj

опцуе повеќе

опцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази незадоволство кон некого или нешто со употреба на пцости, на вулгарни зборови.

отера повеќе

Види и: тера (несв.)
отераат
Вид збор: Глагол, свршен
пцуе
Албански: shaj

попсуе повеќе

Види и: попцуе (св.)
попсујат
Вид збор: Глагол, свршен
попцуе

попцуе повеќе

Види и: пцуе (несв.)
попцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Пцуе малку, кратко време.

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Колне, каже клетва за некого или за нешто.
Албански: betohet
Заколне, замоли со клетва некого за нешто.
Албански: lutet

проклетство повеќе

мн. проклетства
Вид збор: Именка, среден род
клетва
Албански: mallkim, namë

псовка повеќе

мн. псовки
Вид збор: Именка, женски род
Навредлив, безобразен збор или изрека.

псувна повеќе

мн. псувни
Вид збор: Именка, женски род
Навредлив или безобразен збор или изрека.

пцовка повеќе

Види и: пцост (ж.)
мн. пцовки
Вид збор: Именка, женски род
пцост

пцост повеќе

мн. пцости
Вид збор: Именка, женски род
Навредлив или безобразен збор или изрека.

пцувна повеќе

Види и: пцост (ж.)
мн. пцувни
Вид збор: Именка, женски род
пцост

пцуе повеќе

пцујат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кажува, упатува некому пцости.
Албански: shaj
Употребува често и многу пцости во својот речник.
Албански: shaj

распцуе повеќе

Види и: пцуе (несв.)
распцујат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распцуе) Почне многу да пцуе.
Албански: fillon shumë të shaj
Примери:
Зарем и ти се распцу?

укор повеќе

мн. укори
Вид збор: Именка, машки род
проклетство
Албански: mallkoj