correct - онтологија

верен повеќе

верни
Вид збор: Придавка
Што потполно одговара на тоа што го претставува.

исправен повеќе

исправни
Вид збор: Придавка
Што е поправен, коригиран.
Што е правилен, што е заснован врз правила (законски, логички).
За човек - што има добри особини, добар карактер.

коректен повеќе

коректниот
Вид збор: Придавка
правилен, точен, беспрекорен

прав повеќе

прави
Вид збор: Придавка
Што е правилен, точен.
Албански: korrekt

правилен повеќе

правилни
Вид збор: Придавка
Што се заснова на правило, што се однесува, се подведува под правило.
Албански: i drejtë, i saktë

точен повеќе

точни
Вид збор: Придавка
Што функционира во потполн ред.