cord - онтологија

врвка повеќе

Види и: врвца (ж.)
мн. врвки
Вид збор: Именка, женски род
врвца

врвца повеќе

мн. врвци
Вид збор: Именка, женски род
Не многу тенка нишка за врзување.

гајтан повеќе

мн. гајтани
Вид збор: Именка, машки род
Сплетена врвка што се шие како украс по рабовите на облеката.
Турски: gaytan Албански: gajtan
Жица за приклучување на електричен апарат.
Албански: gajtan, kordë

поврзало повеќе

мн. поврзала
Вид збор: Именка, среден род
Врвца за торба, вреќа; јаже на огламник.

шнур повеќе

мн. шнурови
Вид збор: Именка, машки род
Усукана памучна или копринена врвца.
Германски: Schnur Албански: lidhëse, spango
Вид проводник на електрична струја.
Германски: Schnur Албански: përçues
Употреба: Технологија