company - онтологија

ансамбл повеќе

мн. ансамбли
Вид збор: Именка, машки род
уметничка група
Француски: ensemble Албански: shoqëri
Употреба: Сцена

компанија повеќе

мн. компании
Вид збор: Именка, женски род
Големо друштво на сродни услужни, трговски или индустриски фирми за заедничка дејност.
Албански: kompani
Употреба: Економија
Група луѓе што заедно го поминуваат времето или cе меѓусебно поврзани.
Албански: shoqëri
Употреба: Разговорно

опера повеќе

мн. опери
Вид збор: Именка, женски род
Група од музичари и пејачи што изведуваат такво дело; оперски ансамбл.
Албански: opera
Употреба: Сцена

сопровод повеќе

Вид збор: Именка, машки род
придружба

сопроводување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
придружување

тебабија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
придружба, придружници, дружина
Турски: Teba
Употреба: Архаизам

фирма повеќе

мн. фирми
Вид збор: Именка, женски род
Трговско или индустриско претпријатие.
Албански: firmë
Употреба: Економија

чета повеќе

мн. чети
Вид збор: Именка, женски род
Основна воена единица која влегува во состав на баталјон.
Албански: njësi
Употреба: Воен термин