chaos - онтологија

батак повеќе

мн. батаци
Вид збор: Именка, машки род
безизлезност, хаос
Албански: kaos

башибозук повеќе

мн. башибозуци
Вид збор: Именка, машки род
Распуштено, разуздано, бесно однесување.
Албански: kaos, bashibozuk
Употреба: Преносно значење

бркотија повеќе

мн. бркотии
Вид збор: Именка, женски род
брканица, мешаница, метеж, дармар

какофонија повеќе

(едн.) какофонијата
Вид збор: Именка, женски род
Неусогласеност, збрканост, хаотичност (на гласови, зборови, миcли, идеи); лошо сложување на повеќе нешта.
Албански: kaos
Употреба: Разговорно

калакурница повеќе

мн. калакурници
Вид збор: Именка, женски род
хаос, метеж
Употреба: Разговорно

каша повеќе

мн. каши
Вид збор: Именка, женски род
мешаница, бркотница, хаос
Албански: tollovi, konfuzion

кошмар повеќе

мн. кошмари
Вид збор: Именка, машки род
Лоши, хаотични мисли.
Албански: mendime kaotike, kaos

панаѓур повеќе

Види и: панагир (м.)
мн. панаѓури
Вид збор: Именка, машки род
неред, збрка
Турски: panayır Албански: kaos
Употреба: Преносно значење

русвај повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Голема мешаница, метеж.
Турски: rüsva

сколободија повеќе

мн. сколободии
Вид збор: Именка, женски род
хаос, неред
Употреба: Разговорно

урнебес повеќе

Вид збор: Именка, машки род
бука, викотница, хаос
Примери:
Урнебес да фатиш (клетва).

хаос повеќе

(едн.) хаосот
Вид збор: Именка, машки род
Краен неред, отсуство на систем во нешто.
Албански: kaos, rrëmuj

хаотичност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
хаотичен
Примери:
Хаотичност во зборувањето.