ceremony - онтологија

обред повеќе

мн. обреди
Вид збор: Именка, машки род
Строго утврдени активности, дејства поврзани со вршење на определени верски ритуали или со народни верувања и обичаи.

ритуал повеќе

мн. ритуали
Вид збор: Именка, машки род
Установен ред при вршењето на нешто.
Албански: ritual, ceremoni
Употреба: Општество
Примери:
специјален ритуал.

свеченост повеќе

мн. свечености
Вид збор: Именка, женски род
свечен
Албански: ceremoni, festim

теклиф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Церемонијал, вообичаени формалности во однесувањето.
Албански: ceremonial
Употреба: Архаизам

церемонија повеќе

мн. церемонии
Вид збор: Именка, женски род
Установен ред при некои обреди; свечен акт.
Албански: ceremoni
Примери:
Погребна церемонија.
(обично во мн.) Условности во држење, обраќање карактеристични за церемонијален човек.
Албански: ceremoni
Примери:
Тој беше познат како човек од акција, кој не ги сака многу церемониите.

чинодејство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
церемонија, свечена прослава