caress - онтологија

гали повеќе

галат
Вид збор: Глагол, несвршен
Милува, мазни, нежно допира со рака.
Албански: përkëledh

галне повеќе

галнат
Вид збор: Глагол, свршен
Кратко помилува.

загали повеќе

Види и: гали (несв.)
загалат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гали.
Албански: fillon të ledhatoj
(се загали) Почне да се гали.
Албански: ledhaton, përkëdhel

замилува повеќе

Види и: милува (несв.)
замилуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почне да гали, да мазни некого.
Албански: fillon të ledhatoj, pëkdhel

изгали повеќе

изгалат
Вид збор: Глагол, свршен
Гали некого во голема мера.

измилува повеќе

Види и: милува (несв.)
измилуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгали некого во голема мера.

котка повеќе

коткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гали дете.
Употреба: Архаизам

милне повеќе

Види и: милува (несв.)
милнат
Вид збор: Глагол, свршен
Погали со рака.
Употреба: Деминутив

милува повеќе

милуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гали со рака.
Албански: përkëdhel

нагали повеќе

Види и: гали (несв.)
(се) нагалат
Вид збор: Глагол, свршен
Гали доволно, до задоволување.

погали повеќе

Види и: гали (несв.)
погалат
Вид збор: Глагол, свршен
гали
Албански: përkëdhel, ledhatoj
Гали малку, кратко време.
Албански: ledhatoj shkurt

помазни повеќе

помазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Мазни малку, донекаде, за да погали.
Албански: lëmoj, ledhatoj

помилува повеќе

помилуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Милува малку, кратко време.
Албански: përkëdhel, ledhatoj

разглези повеќе

Види и: разгали (св.)
(се) разглезат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разгали
Употреба: Дијалектен збор