brawl - онтологија

грабне повеќе

грабнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се грабне) Почне да се тепа, да се кара.
Албански: grindem

дечка повеќе

(се) дечкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се кара, се расправа

заџагори повеќе

заџагорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да џагори.

поречка повеќе

(се) поречкаат
Вид збор: Глагол, свршен
се спречка, се скара

потскара повеќе

Види и: скара (св.)
потскараат
Вид збор: Глагол, свршен
Скара некого малку, во мала мера.
Албански: grind pak
(се потскара) Се скара малку, во мала мера еден со друг.
Албански: grindem, hidhërohem

потфати повеќе

потфатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потфати) Се закачи еден со друг (во кавга).
Албански: grindje
Употреба: Преносно значење

раскара повеќе

раскарав
Вид збор: Глагол, свршен
(се раскара) Почне да се кара.
Албански: grindem, zihem, përlahem

раскарува повеќе

(се) раскаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскара

раскрви повеќе

(се) раскрват
Вид збор: Глагол, свршен
Се тепа, се кара, многу се крви со некого.

степа повеќе

степаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да се тепа
Албански: rrah
Примери:
Ги скарав и ги степав.
(се степа) се тепа
Албански: rrah, grind
Примери:
Се степале децата.

степува повеќе

степуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) степа
Албански: rrah
Примери:
Секогаш тие први се степуваат.