blue - онтологија

модар повеќе

модриот
Вид збор: Придавка
Што има сина боја.

плав повеќе

плава
Вид збор: Придавка
син
Српски: плав
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Плави очи.

помодрен повеќе

Види и: помодри (св.)
помодрени
Вид збор: Придавка
Што станал модар, најчесто од студ, удар и сл.

посинет повеќе

посинети
Вид збор: Придавка
Што има, што добил сина боја.

син повеќе

синиот
Вид збор: Придавка
Кој има нијанса на една од основните бои на спектарот, кој има боја на безоблачно небо, побледен, посинет.
Албански: i kaltër

сињ повеќе

Вид збор: Придавка
син