band - онтологија

банда повеќе

мн. банди
Вид збор: Именка, женски род
Оркестар (особено воен) од лимени инструменти.
Албански: bandë, orkestër
Употреба: Архаизам , Музика и танц

бенд повеќе

мн. бендови
Вид збор: Именка, машки род
Помала инструментална група, мал оркестар.
Албански: bandë
Употреба: Музика и танц
Примери:
Тоа е нов бенд на музичката сцена.

дружба повеќе

мн. дружби
Вид збор: Именка, женски род
дружина
Албански: klikë, bandë
Употреба: Архаизам

дружина повеќе

мн. дружини
Вид збор: Именка, женски род
Група, здружение, организација формирана врз пријателски, професионален или друг однос.

капела повеќе

мн. капели
Вид збор: Именка, женски род
Вокална или инструментална група, хор (обично со помал број пејачи и свирачи).
Албански: kapelë, bandë
Употреба: Музика и танц

музика повеќе

(едн.) музиката
Вид збор: Именка, женски род
музички оркестар
Албански: orkestër
Употреба: Музика и танц

чалгија повеќе

мн. чалгии
Вид збор: Именка, женски род
Група од свирачи.
Албански: çallgaxhi, bandë
Употреба: Архаизам , Музика и танц