assertion - онтологија

навод повеќе

мн. наводи
Вид збор: Именка, машки род
Искажани, изнесени тврдења без докази.
Албански: parashtrim

поставка повеќе

мн. поставки
Вид збор: Именка, женски род
Тврдење, формулирана мисла што се изнесува како став.
Албански: pohim

пропозиција повеќе

мн. пропозиции
Вид збор: Именка, женски род
тврдење, суд, изрека
Албански: pohim

тврдење повеќе

мн. тврдења
Вид збор: Именка, среден род
Исказ за кој се вели дека е вистинит.
Албански: pohim
Употреба: Правда
Примери:
По тоа прашање има различни тврдења.