aspect - онтологија

агол повеќе

мн. агли
Вид збор: Именка, машки род
аспект, гледиште
Албански: vështrim, aspekt
Употреба: Преносно значење

аспект повеќе

мн. аспекти
Вид збор: Именка, машки род
гледиште, гледна точка, стојалиште
Албански: aspekt
Вид кај глаголите: свршен или несвршен.
Албански: aspekt
Употреба: Граматика

гледен повеќе

гледниот
Вид збор: Придавка
(Само во изразот гледна точка) гледиште

гледиште повеќе

мн. гледишта
Вид збор: Именка, среден род
Определен начин на размислување, стојалиште, гледна точка.

мисла повеќе

мн. мисли
Вид збор: Именка, женски род
Гледиште, стојалиште, поглед на нешто.
Албански: pikëpamje, aspekt

план повеќе

мн. планови
Вид збор: Именка, машки род
Гледиште, начин на разгледување.
Албански: pikëpamje

поглед повеќе

мн. погледи
Вид збор: Именка, машки род
Гледиште, вид, страна на гледање, на оцена.
Албански: pikëpamje, aspekt

позиција повеќе

мн. позиции
Вид збор: Именка, женски род
Гледиште, однос, став кон нешто.
Албански: aspekt
Употреба: Преносно значење

стојалиште повеќе

стојалиштето
Вид збор: Именка, среден род
становиште, гледиште
Албански: qëndrim

страна повеќе

мн. страни
Вид збор: Именка, женски род
гледиште, став, становиште
Албански: pikëpamje
Употреба: Преносно значење