aristocracy - онтологија

аристократија повеќе

мн. аристократии
Вид збор: Именка, женски род
Политичко уредување во кое владеат аристократи, благородници; благородништво, висока класа.
Албански: aristokraci
Употреба: Општество
Привилегиран слој на луѓе.
Албански: aristokraci
Употреба: Преносно значење

дворјанство повеќе

мн. дворјанства
Вид збор: Именка, среден род
Висок општествен сталеж што ги наследува привилегиите или ги добива со указ на владетелот.

панство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
благородништво
Употреба: Историја