area - онтологија

ареал повеќе

мн. ареали
Вид збор: Именка, машки род
Област, подрачје на распространетост на некој вид, род, растенија, животни.
Германски: Areal Албански: lami
Површина, област на распространетост на некоја појава.
Албански: zonë
Употреба: Преносно значење

атар повеќе

мн. атари
Вид збор: Именка, машки род
Подрачје што припаѓа на некое село или општина.
Албански: zonë

базен повеќе

мн. базени
Вид збор: Именка, машки род
Подрачје со рудни наслаги.
Албански: basen, zonë
Употреба: Географија

земјиште повеќе

мн. земјишта
Вид збор: Именка, среден род
предел, област, крај
Албански: zonë
Употреба: Географија
Примери:
Планинско земјиште.

краина повеќе

мн. краини
Вид збор: Именка, женски род
област, покраина, предел
Албански: krahinë
Употреба: Географија

крај повеќе

мн. краеви
Вид збор: Именка, машки род
Дел од населено место.
покраина, област, предел
Употреба: Географија

круг повеќе

мн. кругови
Вид збор: Именка, машки род
затворен, ограничен простор
Албански: teritor
Подрачје, сфера, област на некоја дејност.
Албански: zonë
Употреба: Преносно значење

област повеќе

мн. области
Вид збор: Именка, женски род
Зона, појас, реон во кој е распространето нешто или се одликува со нешто општо, заедничко.
Албански: hapësirë
Подрачје, домен, сфера на некоја дејност, наука, работа и сл.
Албански: hapësirë
Употреба: Преносно значење

површина повеќе

мн. површини
Вид збор: Именка, женски род
Земјиште како предмет на мерење, измерена единица, целина.
Албански: sipërfaqe
Употреба: Земјоделство

подрачје повеќе

мн. подрачја
Вид збор: Именка, среден род
Опсег на некаква дејност.
Албански: rrethi i veprimit, sfera, fusha e veprimit
Употреба: Преносно значење

појас повеќе

мн. појаси
Вид збор: Именка, машки род
Определен простор со свои карактеристики, територија изделена по некакво обележје.
Албански: brez, zonë

поле повеќе

мн. полиња
Вид збор: Именка, среден род
Основа, подлога од боја врз која се пишува, се црта и сл.
Албански: zonë
Област, сфера, на некоја дејност во културата или во некоја наука.
Албански: fushë, sferë
Употреба: Преносно значење

простор повеќе

мн. простори
Вид збор: Именка, машки род
Дел, парче од Земјината површина со различна големина.
Албански: zonë
Просторија или место за определена намена.
Албански: zonë
Подрачје, област на некакво дејствување.
Албански: zonë

рајон повеќе

Види и: реон (м.)
Вид збор: Именка, машки род
реон
Албански: rajon

реон повеќе

мн. реони
Вид збор: Именка, машки род
Месност определена со некакви географски, економски и сл. признаци; дел од населено место определено со некакви признаци.
Албански: rajon

терен повеќе

мн. терени
Вид збор: Именка, машки род
Подрачје на дејствување.
Албански: sipërfaqe
Примери:
Поминавме на теренот на првиот партизански одред.

царство повеќе

(едн.) царството
Вид збор: Именка, среден род
Област во која царува нешто.
Албански: sundim
Употреба: Преносно значење