angry - онтологија

возлен повеќе

возлениот
Вид збор: Придавка
Што е лут, гневен.

воспален повеќе

воспалениот
Вид збор: Придавка
раздразнет, лут

гневен повеќе

гневниот
Вид збор: Придавка
Што е исполнет со гнев, што чувствува гнев кон некого.

гневлив повеќе

гневливиот
Вид збор: Придавка
Што често се разгневува, што е склон кон гнев.

јаден повеќе

јадниот
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад.
Употреба: Архаизам , Ретко

јадовит повеќе

јадовитиот
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад.
Употреба: Книжевен збор

јадосан повеќе

јадосаниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) Исполнет со јад.
Исполнет со јад.

лут повеќе

лути
Вид збор: Придавка
Силно гневен, раздразнет, налутен.
Албански: i zemëruar, i inatosur, i hidhëruar

луто повеќе

Вид збор: Прилог
Со лутина, налутено, гневно.

надуен повеќе

надуениот
Вид збор: Придавка
намуртен, налутен

надурен повеќе

надурени
Вид збор: Придавка
нерасположен, смрачен, смуртен

остар повеќе

остри
Вид збор: Придавка
Што е полн со лутина.

срдит повеќе

срдита
Вид збор: Придавка
Кој е опфатен од гнев, од лутина.