adorn - онтологија

гизди повеќе

гиздат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се гизди) Се кити, се дотерува.
Албански: zbukurohem, rregullohem

догизди повеќе

догиздат
Вид збор: Глагол, свршен
дотера, накити, нагизди
Албански: stolis, zbukuroj
(се догизди) се дотера, се нагизди
Албански: rregullohem, ndreqem

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
(се дотера) се уреди, се украси
Албански: stolis

ѓебри повеќе

ѓебрат
Вид збор: Глагол, несвршен
дотерува
Турски: gebre Албански: rregullohem, zbukuroj
Употреба: Преносно значење

закити повеќе

Види и: кити (несв.)
закитат
Вид збор: Глагол, свршен
Накити, украси со накит и сл.
Албански: zbukuron
(се закити) Се накити, се украси со накит и сл.
Албански: zbukuron

запоти повеќе

запотат
Вид збор: Глагол, свршен
Накити, искити куќа со зеленило, со запотка.
Албански: stolis, zbukuroj
Употреба: Дијалектен збор

издотера повеќе

Види и: дотера (св.)
издотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Облече многу убаво.
Албански: zbukuroj
(се издотера) Се облече многу убаво.
Албански: zbukuroj

изнагизди повеќе

Види и: нагизди (св.)
изнагиздат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагизди некого многу, целосно.
Албански: stolis shumë

искипри повеќе

Види и: кипри (несв.)
искипрат
Вид збор: Глагол, свршен
дотера, нагизди

искити повеќе

искитат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искити) се украси
Албански: rregullohem, stolisem

исконти повеќе

исконтат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, нагизди некого.
Албански: rregullohem
Употреба: Архаизам
(се исконти) се дотера
Албански: rregullohem
Употреба: Архаизам

истокми повеќе

истокмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се истокми) Се дотера, се подготви за нешто.
Албански: rregullohem, ndreqem

кипри повеќе

(се) кипрат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дотерува, се гизди.

кити повеќе

китат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кити) Става на себе накит, украси.
Албански: stolisem, zbukurohem

конти повеќе

контат
Вид збор: Глагол, несвршен
гизди, дотерува
Албански: stolis
Употреба: Разговорно

краси повеќе

красат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да изгледа убаво; дава убав изглед.
Албански: zbukuron, stolis
(се краси) Се прави убав.
Албански: zbukuroj, stolis

лицка повеќе

лицкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Претерано дотерува некого или нешто.
Албански: stolis tepër
(се лицка) се дотерува
Албански: stoliset, heshohet

личи повеќе

личат
Вид збор: Глагол, несвршен
Разубавува нешто, краси, украсува.
Албански: zbukuroj

нагизди повеќе

нагиздат
Вид збор: Глагол, свршен
накити, украси
Албански: stolis

накити повеќе

накитат
Вид збор: Глагол, свршен
(се накити) Се украси со накит.
Албански: stolisem

наконти повеќе

наконтат
Вид збор: Глагол, свршен
Облече убаво некого.
Албански: stolis, zbukuron
(се наконти) Се дотера, се облече убаво, се нагизди, се накити.
Албански: zbukuron, stolis

обружа повеќе

обружаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се обружа) Се дотера, се накити.
Албански: stolisem, dekorohem
Употреба: Архаизам

опкити повеќе

опкитат
Вид збор: Глагол, свршен
Украси, накити, искити насекаде.

поддотера повеќе

Види и: подотера (св.)
поддотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, украси уште малку, донекаде.
(се поддотера) Се дотера уште малку, донекаде.

покити повеќе

Види и: кити (несв.)
покитат
Вид збор: Глагол, свршен
Кити, накити малку или кратко време.
(се покити) Се дотерува со китење малку.

поукраси повеќе

Види и: украси (св.)
поукрасат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поукраси) Се украси, се дотера, се накити малку, донекаде.
Албански: ndreqem, zbukurohem, ujdisem

различи повеќе

различат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане поубаво, поинтересно, побогато.
Албански: stolis

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
токми, гласи
Албански: saktësisht

таври повеќе

таврат
Вид збор: Глагол, несвршен
гизди, дотерува, украсува, (се) кити
Турски: tavır
Употреба: Разговорно

тафри повеќе

Види и: таври (несв.)
(се) тафрат
Вид збор: Глагол, несвршен
таври

токми повеќе

токмат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се токми) се дотерува
Албански: stolis

филува повеќе

филуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
краси, кити, дотерува
Албански: stolis, zbukuroj
Употреба: Преносно значење