adopt - онтологија

одомаши повеќе

(се) одомашат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој или нешто да стане домашно, да се приспособи, да се навикне на нова средина, на нов начин на живеење и сл.
Албански: adaptoj
(се одомаши) Стане како домашен, стане домашен по приспособувањето.
Албански: adaptoj

понароди повеќе

(се) понародат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане народен.

посвои повеќе

посвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Законски усвои, посвои дете, давајќи му ги сите права како на родено дете.
Албански: adoptoj
Употреба: Правда

посини повеќе

посинат
Вид збор: Глагол, свршен
Законски усвои, посвои машко дете, давајќи му ги сите права на син.
Албански: birësoj, adoptoj
Употреба: Правда
Законски усвои, посвои дете, давајќи му ги сите права како на родено дете.
Албански: adoptoj, birësoj
Употреба: Правда

посинува повеќе

Види и: посини (св.)
посинуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Законски усвојува, посвојува дете.
Албански: adoptoj, birësoj

усвои повеќе

усвојат
Вид збор: Глагол, свршен
посвои, посини
Албански: adoptoj
Примери:
Го плениле и си го усвоиле.

усвојува повеќе

Види и: усвои (св.)
усвојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
усвои