address - онтологија

адреса повеќе

мн. адреси
Вид збор: Именка, женски род
Ознака за нечие место на живеење, име или број на определена локација.
Албански: adresë
Натпис на пратка.
Албански: adresë
Упатување кон некоја личност.
Албански: adresë
Употреба: Преносно значење

адресира повеќе

адресираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Стави, става, напише, пишува адреса на поштенска пратка.

исповрти повеќе

исповртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исповрти) Се нафрли на некого грубо, со лоши зборови.
Албански: vërsulem

обрати повеќе

обратат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослови некого при поставување контакт, при разговор.
Албански: drejtoj, adresoj

обраќање повеќе

мн. обраќања
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) се обраќа
Албански: drejtohem

ослови повеќе

ословат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне некого на име.
Употреба: Книжевен збор

подене повеќе

поденат
Вид збор: Глагол, свршен
Започне разговор, иницира разговор.

сврти повеќе

свртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврти) Се упати кон некого со зборови.
Албански: drejtoj
Употреба: Преносно значење

тематизира повеќе

тематизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Што прави од нешто тема; што дискутиза зе нешто.
Употреба: Книжевен збор

титулира повеќе

титулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде наслов; се обрне кон некого изговарајќи ја неговата титула.
Албански: titullon

упати повеќе

упатат
Вид збор: Глагол, свршен
За обрат до некого.
Албански: drejtoj, adresoj