activate - онтологија

активира повеќе

активираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Поттикне, поттикнува кон засилена активност, дејство.
Албански: aktivizoj
Преведе, преведува во активна служба, во активен работен однос.
Албански: aktivizoj
Пушти, пушта, стави, става во работа, во дејство.
Албански: lëshoj
Направи, прави да се активира експлозивно тело.
Албански: aktivizoj
Употреба: Воен термин
(се активира) Стане, станува активен, поактивен, ја засили, ја засилува својата активност.
Албански: aktivizoj
(се активира) Влезе, влегува во активна служба, во активен работен однос.
Албански: bëj aktiv