accountant - онтологија

есапчија повеќе

мн. есапчии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави сметки, што умее да смета добро.
Турски: hesapçı Албански: llogaritar, hesapxhi
Употреба: Архаизам

калкулатор повеќе

мн. калкулатори
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави пресметки, што калкулира.
Албански: llogaritar
Употреба: Економија

ликвидатор повеќе

мн. ликвидатори
Вид збор: Именка, машки род
Лице што врши пресметување и расчистување на сметките во книговодството, се до ставање во архива.
Албански: likuidues, llogaritar
Употреба: Економија

сметководител повеќе

мн. сметководители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со сметководство.
Албански: kontabilist
Употреба: Економија

фактурист повеќе

мн. фактуристи
Вид збор: Именка, машки род
Во стопанско претпријатие - оној што се занимава со праќање или ревизија на фактури.
Албански: faturist, llogaritar
Употреба: Економија