account - онтологија

есап повеќе

мн. есапи
Вид збор: Именка, машки род
сметка
Турски: hesap
Употреба: Архаизам , Разговорно

извештај повеќе

мн. извештаи
Вид збор: Именка, машки род
Соопштение за некаков настан, ситуација, случување, за извршена работа и сл.
Албански: raport

конто повеќе

мн. конта
Вид збор: Именка, среден род
Книговодствена сметка на која се бележат cите промени на паричните средства (приходи и расходи).
Албански: konto, llogari
Употреба: Економија
Писмена сметка врз основа на којашто се врши некое плаќање.
Албански: konto
Употреба: Економија

сметка повеќе

мн. сметки
Вид збор: Именка, женски род
Во сметководството - операции што образуваат една партија по билансот.
Албански: llogari
Употреба: Економија