gospel - онтологија

вангелие повеќе

мн. вангелија
Вид збор: Именка, среден род
евангелие
Употреба: Црковен термин

евангелие повеќе

мн. евангелија
Вид збор: Именка, среден род
Текст напишан во првите векови од христијанството за животот и за учењето на Исус Христос, дел од Новиот завет на Библијата.
Употреба: Црковен термин

евангелија повеќе

Види и: евангелие (ср.)
мн. евангелии
Вид збор: Именка, женски род
евангелие

стихира повеќе

мн. стихири
Вид збор: Именка, женски род
Вид црковна песна.
Употреба: Црковен термин