пупка ж.
бојник м.
брут м.
вели несв.
вика несв.
вкове св.
докове св.
завика св.
закове св.
име ср.
именува св. и несв.
клин м.
клинец м.
кове несв.
крсти св. и несв.
морнарица ж.
назив м.
наива ж.
накова несв.
нарече св.
наслови св.
НАТО скр.
националсоцијалист м.
нацист м.
нокот м.
нокт м.
нокте ср.
ноктиште ср.
поименичен прид.
поименичено прил.
прикова св.
скобуст м.
скова св.
спомене св.
удри св.
укове св.
флота ж.
чивија ж.
шајка ж.
ганголив прид.
гол прид.
голи несв.
голиштарец м.
гувернанта ж.
дадијарка ж.
дадилка ж.
назал бр.
назален прид.
наивен прид.
наркобос м.
носен прид.
носов прид.
носовка ж.
оголен прид.
папок м.
папоче ср.
папук м.
папуче ср.
папче ср.
папчина ж.
простодушен прид.
разголен прид.
соголен прид.
дедовски прид.
домароден прид.
домороден прид.
домородец м.
имено мод.
карактер м.
напалм м.
народ м.
натура ж.
нацизам м.
нација ж.
Неапол име.
пецета ж.
претесен прид.
природа ж.
роден прид.
родина ж.
салвета ж.
салфета ж.
салфетка ж.
сервета ж.
сиреч мод.
стегне св.
стесни св.
табиет м.
тесен прид.
тесни несв.
теснина ж.
тесно прил.
теснолиниски прид.
гасификација ж.
едноставен прид.
естествен прид.
зараскажува св.
зборува несв.
изнаприкаже св.
наивко м.
нартекс м.
натурален прид.
пораскаже св.
припрата ж.
природен прид.
природознание ср.
простота ж.
раскажува несв.
фабулира несв.
безимен прид.
државен прид.
едноименик м.
именден м.
имењак м.
истоименик м.
кормилари несв.
навигира св. и несв.
назализира св. и несв.
наивница ж.
нанограм м.
наратор м.
наркоза ж.
наркотик м.
наркотичен прид.
народен прид.
наталитет м.
наутички прид.
национален прид.
националсоцијализам м.
опивка ж.
опојка ж.
општонароден прид.
петле ср.
репрезентација ж.
голота ж.
голотија ж.
месо ср.
навигатор м.
нанометар м.
наративен прид.
нараторски прид.
нарација ж.
нафталин м.
пловен прид.
подлост ж.
природно прил.
разголеност ж.
расказен прид.
стеснување ср.
штркоцвеќе ср.
бродарење ср.
навигација ж.
наркоманија ж.
нарцизам м.
нарцис м.
натурализам м.
натурализира св. и несв.
натуралист м.
наутика ж.
самозаљубеност ж.
теснец м.
теснота ж.
народност ж.
национализам м.
национализира св. и несв.
националист м.
националност ж.
подржави св.
наночестичка ж.
нарцисоиден прид.
нарцистички прид.
натуралистички прид.
национализација ж.
пловност ж.
самовљубен прид.
самодопадлив прид.
самозаљубен прид.
националистички прид.
скудоумен прид.
тесноград прид.
тесноградо прил.
натурализација ж.
националсоцијалистички прид.
природонаучник м.
скудоумност ж.
природонаучен прид.

пупка

мн. пупки
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 4810
1. Зародиш на изданка или на цвет, често опколен од лушпести ливчиња.
Англиски: bud Албански: burbuqe, gonxhe
Употреба: Ботаника
Примери:
Млада е како пупка на цвеќе.
пупка од трендафил
2. Дојка, брадавица на цицка.
Англиски: nipple Албански: thith, gji
Употреба: Анатомија
Примери:
Под тенката блуза ѝ се гледаа пупките.
3. Мало округло обредно лепче, обично за раздавање на гробишта.
Албански: lloj buke
Употреба: Црковен термин
Примери:
Испече пупки за раздавање.
4. испупчено место
Англиски: nap
Употреба: Преносно значење
Примери:
Пупки врз површината на гумата.
Изведенки
пупче ср.
мн. пупчиња
дем.
Пример: пупчиња од трендафил