Црковен термин - категорија

хагиограф повеќе

Види и: хагиографија (ж.)
мн. хагиографи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што пишува хагиографии.
Англиски: hagiographer

хагиографија повеќе

мн. хагиографии
Вид збор: Именка, женски род
Животопис на светец.
Англиски: hagiography

хагиографски повеќе

Види и: хагиографија (ж.)
хагиографска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хагиографија.
Примери:
Хагиографска книжевност.

хоругва повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Црковно знаме со ликови на светци што се носи на големи христијански празници, молебени и сл.
Англиски: church banner

храм повеќе

мн. храмови
Вид збор: Именка, машки род
Црковна слава.
Албански: kremt kishtare
Примери:
На манастирот храмот му бил Св. Никола.

христијанизација повеќе

(едн.) христијанизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Покрстување, преобратување во христијанство, ширење на христијанството.
Англиски: christianization

христољубец повеќе

мн. христољупци
Вид збор: Именка, машки род
христољубив, богољубец
Англиски: christian

христољубив повеќе

христољубива
Вид збор: Придавка
Кој е предан на христијанската вера, богољубив, побожен.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч