Црковен термин - категорија

Павловден повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Христијански празник на 13 јули, што следи веднаш по Петровден.

памјат повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сеќавање
Англиски: remembrance

панагија повеќе

мн. панагии
Вид збор: Именка, женски род
Мало украсено иконче што го носат православните епископи на градите обесено на лента.
поскура
Англиски: altar bread

панихида повеќе

мн. панихиди
Вид збор: Именка, женски род
Богослужба за помен на починат.
Англиски: memorial service

папа повеќе

мн. папи
Вид збор: Именка, машки род
(обично пред името) поп
Англиски: priest Албански: papa

параклис повеќе

мн. параклиси
Вид збор: Именка, машки род
Црквиче во кое не се служи литургија.
Англиски: chapel

парастос повеќе

мн. парастоси
Вид збор: Именка, машки род
Во православната црква - богослужба за помен на мртвите.
Англиски: memorial service
Примери:
Парастос на гроб.

паримејник повеќе

мн. паримејници
Вид збор: Именка, машки род
Книга која содржи паримии.
Грчки: παροιμίες

паримија повеќе

мн. паримии
Вид збор: Именка, женски род
Текст, четиво од Стариот завет кое се чита за време на вечерната служба спроти поголеми празници.
Грчки: παροιμίες

парох повеќе

мн. пароси
Вид збор: Именка, машки род
Свештено лице од православната црква што управува со парохија.

парохија повеќе

мн. парохии
Вид збор: Именка, женски род
Најмала управна област на православната црква со која управува парох.
Англиски: parish

паства повеќе

(едн.) паствата
Вид збор: Именка, женски род
Верниците, христијаните наспрема својот духовен пастир.
Англиски: congregation

пастир повеќе

мн. пастири
Вид збор: Именка, машки род
Раководител на паствата.
Англиски: pastor Албански: pastor

патријарх повеќе

мн. патријарси
Вид збор: Именка, машки род
Титула и духовно лице со таква титула - коешто е на чело на самостојна православна црква.
Англиски: patriarch Албански: patriark

патријаршија повеќе

мн. патријаршии
Вид збор: Именка, женски род
Самостојна црковна област управувана од патријарх.
Албански: patrikanë
Седиштето, зградата, на патријархот.
Албански: patrikanë

патрик повеќе

Види и: патријарх (м.)
мн. патрици
Вид збор: Именка, машки род
Така народот ги нарекувал Охридските архиепископи.

патрикана повеќе

Вид збор: Именка, женски род
патријаршија
Албански: patrikanë
Охридска архиепископија.
Албански: patrikana e Ohrit

патрон повеќе

мн. патрони
Вид збор: Именка, машки род
Светител кој се слави и се чествува како заштитник на храм, лице, семејство, дом, населено место.
Англиски: patron

пеанија повеќе

мн. пеании
Вид збор: Именка, женски род
Црквено пеење.
Англиски: singing Албански: këndime kishtare
Примери:
Се кажаа пеаниите и се пушти црквата.

певец повеќе

мн. певци
Вид збор: Именка, машки род
црковен пејач
Англиски: church singer Албански: psaltës

певница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место в црква определено за пцалтите.

Педесетница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Празник на педесеттиот ден од Велигден; Ду(х)овден.
Англиски: Pentecost

пее повеќе

пеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во црква држи литургија.
Албански: këndoj, mbaj liturgji
Дава помен на умрениот.
Албански: këndim memorial

пеење повеќе

Види и: пее (несв.)
мн. пеења
Вид збор: Именка, среден род
молитва
Англиски: prayer Албански: lutje
Читање молитва за здравје и сл.
Англиски: praying Албански: lexim

Петковден повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Христијански празник посветен на преподобна Параскева што се празнува на 27 октомври.

петокнижје повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Првите пет книги од Стариот завет.
Англиски: Pentateuch

петолебие повеќе

мн. петолебија
Вид збор: Именка, среден род
Пет мали лепчиња што ги подготвуваат православните верници за в црква, особено за богослужбата во петоците на велигденските пости.

петра повеќе

Вид збор: Именка, машки род
епитрафил

Петровден повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Христијански празник посветен на светиот апостол Петар што се празнува на 12 јули.

петровденски повеќе

Види и: Петровден (м.)
петровденска
Вид збор: Придавка
Што е поврзано со Петровден.

писание повеќе

мн. писанија
Вид збор: Именка, среден род
Свештеното писание, Свето писмо, Библија.
Англиски: Bibel Албански: Bibla, shkrim i shejtë

плаштаница повеќе

мн. плаштаници
Вид збор: Именка, женски род
Ленено платно, крпа, погребна облека од тенко платно.
Англиски: shroud Албански: pëlhurë liri, qefin
Платно со сликата на Христовото тело во гробот.
Англиски: shroud Албански: pëlhurë me pikturën e Krishtit në varr
Маса покриена со платно што го симболизира Христовиот гроб и се поставува во црквата на Велипеток.
Англиски: shroud Албански: tavolinë e mbuluar me pëlhurë, simbol i varrit të Krishtit

повечерие повеќе

мн. повечерија
Вид збор: Именка, среден род
Една од одделните црковни служби; вечерна, повечерје, полноќница.
Англиски: evening prayer Албански: një nga shërbimet kishtare, parambrëmje

покади повеќе

Види и: кади (несв.)
покадат
Вид збор: Глагол, свршен
Кади со темјан малку или кратко време.

покалуѓери повеќе

покалуѓерат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане калуѓер, калуѓерка.
Албански: bëj murg
(се покалуѓери) Стане калуѓер, калуѓерка.
Албански: bëhem murg, murgesh

покладен повеќе

Види и: поклади (само мн.)
покладниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на поклади.

поклади повеќе

Вид збор: Именка, множина
Во христијанската религија денот спроти пости кога последен ден се јаде мрсно.
Англиски: Mardi gras

покладува повеќе

Види и: поклади (само мн.)
покладуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Држи поклади.

покрстен повеќе

Види и: покрсти (св.)
покрстениот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) покрсти
Англиски: baptized

покрстеник повеќе

мн. покрстеници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е покрстен, што од друга вера преминал во христијанската
Албански: i kryqëzuar

полиелеј повеќе

Види и: полилеј (м.)
мн. полиелеи
Вид збор: Именка, машки род
полилеј
Англиски: candelabra

полилеј повеќе

мн. полилеи
Вид збор: Именка, машки род
Голем свеќник што виси среде црква.
Англиски: candelabra

полноќница повеќе

мн. полноќници
Вид збор: Именка, женски род
Полноќна црковна служба, полноќна литургија.
Англиски: midnight mass

помазание повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Црковен обред во кој се мачка со миро во вид на крст; при крстење, пред смрт, при крунисување и сл.
Англиски: unction

помазаник повеќе

Види и: помазание (ср.)
мн. помазаници
Вид збор: Именка, машки род
Тој над кој е извршено помазание.

поменик повеќе

мн. поменици
Вид збор: Именка, машки род
Список на умрени што се спомнуваат при обред.

поп повеќе

мн. попови
Вид збор: Именка, машки род
православен свештеник
Англиски: pastor Албански: prift

поповски повеќе

поповскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на поп.

поповство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
поповска служба

попопи повеќе

Види и: запопи (св.)
попопат
Вид збор: Глагол, свршен
запопи

попски повеќе

попскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што е својствен на поп.

попство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Поповска служба.
Албански: shërbim prifti
Поповска професија.
Англиски: priesthood Албански: profesion prifti, priftëri

попува повеќе

Види и: поп (м.)
попуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши свештеничка должност.
Албански: predikim

попцала повеќе

Види и: пцала (несв.)
попцалаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пцала малку, некое време во црква.

попштина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
поповштина

посвети повеќе

посветат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши црковен обред на осветување.
Англиски: consecrate Албански: shenjtëroj
(се посвети) Стане светец.
Албански: shenjtërohet

поскура повеќе

мн. поскури
Вид збор: Именка, женски род
Обредно лепче од квасено пресно тесто, симбол на Телото Христово, што служи за причестување во православната црква.
Англиски: altar bread

поскурник повеќе

мн. поскурници
Вид збор: Именка, машки род
Дрвен печат со крст што се втиснува на поскура.

послание повеќе

мн. посланија
Вид збор: Именка, среден род
Апостолско писмо во Новиот завет.
Англиски: epistle Албански: letër Apostuj në Testamentin e ri

послушник повеќе

мн. послушници
Вид збор: Именка, машки род
Подготвителен степен пред стапување во монашки ред; лице што се подготвува да даде завет и да стане монах.
Албански: shërbëtor

посник повеќе

мн. посници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се осамил и се предал на пост и молитва.
Албански: agjërues
(обично во мн.) Посни денови.
Албански: ditë agjërimi

посница повеќе

Види и: посник (м.)
мн. посници
Вид збор: Именка, женски род
посник
Албански: agjëruese
Ќелија во која живее посник.
Албански: vendagjërimi

пост повеќе

мн. пости
Вид збор: Именка, машки род
Воздржување на верниците од мрсни јадења во определени денови.
Англиски: fast Албански: agjëron

постриг повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Црковен обред - потстрижување на косата на оној што се закалуѓерува, замонашува.

постриже повеќе

Види и: стриже (несв.)
пострижат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши црковен обред пострижување на косата на оној што се закалуѓерува; изврши постриг.
Албански: qethë
(се постриже) се закалуѓери, се замонаши
Албански: murgohem

потир повеќе

мн. потири
Вид збор: Именка, машки род
Обредна метална чаша за причест.
Англиски: chalice

потстриг повеќе

мн. потсризи
Вид збор: Именка, машки род
постриг
Албански: qethje

потстриже повеќе

потстрижат
Вид збор: Глагол, свршен
Воведе некого во ред на црковни лица.
Албански: vendos rend
(се потстриже) Влезе во монашки ред.
Албански: hyn në rendin murgesh

похристијани повеќе

похристијанат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого христијанин.
Англиски: christianize Албански: krishtianizoj
(се похристијани) Стане христијанин
Англиски: christianize Албански: krishtianizoj

правоверец повеќе

мн. правоверци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што припаѓа на вера за која смета дека е права, вистинска.
Англиски: orthodox Албански: besimtar

првосвештеник повеќе

мн првосвештеници
Вид збор: Именка, машки род
Духовно лице, свештеник со највисок чин.
Албански: kryeprift

прегрешение повеќе

мн. прегрешенија
Вид збор: Именка, среден род
Правење грев, прекршување на божјите заповеди.
Англиски: sin

прегреши повеќе

прегрешат
Вид збор: Глагол, свршен
Стори грев, направи прегрешение.
Англиски: sin

презвитер повеќе

мн. презвитери
Вид збор: Именка, машки род
Свештено лице; во ранохристијанска црква - црковен службеник, световно лице избрано од верската заедница.
Англиски: presbyter

прелее повеќе

прелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Полие накрсно со вино и масло.
Англиски: dowse Албански: stërpik

прелест повеќе

мн. прелести
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на духот кога човекот мисли дека реално општи со ангелите или со светците, дека е удостоен да прави чуда, кога ја прифаќа измамата како реална слика во контраст со здравиот разум.
Англиски: bliss Албански: mashtrim

Преображение повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Христијански празник што се празнува на 19. август.
Англиски: Transfiguration

преосвештен повеќе

преосвештениот
Вид збор: Придавка
Епитет за епископ.

преосвештенство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Обично со заменски придавки ваше, негово, нивно - титулирање на епископ.

преподобен повеќе

преподобниот
Вид збор: Придавка
Додавка кон името на видни духовници, т.н. свети монаси.

Преполовение повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Преполовение - Руса Среда е подвижен празник што зависи од Велигден и паѓа во средината меѓу Велигден и Духовден но секогаш во среда.

пресвет повеќе

пресвети
Вид збор: Придавка
Епитет кон зборовите што означуваат божество или религиозен култ.
Англиски: Holy

пресветол повеќе

Вид збор: Придавка
пресвети
Англиски: Holy

престол повеќе

мн. престоли
Вид збор: Именка, машки род
Во православната црква - висока четириаголна маса насреде олтарот.
Албански: tavolinë në mes altarit

пречист повеќе

пречисти
Вид збор: Придавка
Пречиста - епитет и друго име за Богородица.
Англиски: meticulous

припрата повеќе

мн. припрати
Вид збор: Именка, женски род
Предворие пред црква.

прислужник повеќе

мн. прислужници
Вид збор: Именка, машки род
Слуга во црква или манастир.
Англиски: sexton Албански: kishtar

причесна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вино и парченце поскура што им се дава на христијанските верници при обред на причестување, како симбол на телото на Исус Христос и последната вечера со апостолите.
Англиски: Holy Communion

причести повеќе

причестат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши обред на причесна, даде причесна, леб и вино во христијанската религија.
Албански: kungoj
(се причести) Прими причесна.
Албански: kungoj

пришествие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Обично во изразот; второ пришествие, второ доаѓање на Исус Христос на земјата.

пролог повеќе

мн. пролози
Вид збор: Именка, машки род
Зборник од кратки житија на светци.
Англиски: prologue Албански: prolog, përmbledhje

проскомидија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од црковната литургија во која свештеникот ги приготвува на жртвеникот своите дарови (квасен леб и црвено вино) за да ги освети.
Албански: pjesë e liturgjis kishtare

проскура повеќе

Види и: поскура (ж.)
мн. проскури
Вид збор: Именка, женски род
поскура

просфора повеќе

Види и: поскура (ж.)
мн. просфори
Вид збор: Именка, женски род
поскура

противхристијански повеќе

противхристијанскиот
Вид збор: Придавка
Што е спротивен на христијанството.
Англиски: antichristian

протоѓакон повеќе

мн. протоѓакони
Вид збор: Именка, машки род
Прв, постар главен ѓакон во епархијата, особено при катедрален или соборен храм, едно од најглавните лица при служењето на епископите.

протојереј повеќе

мн. протојереји
Вид збор: Именка, машки род
Постар свештеник по чин.

протопрезвитер повеќе

Види и: презвитер (м.)
мн. протопрезвитери
Вид збор: Именка, машки род
Постар свештеник по чин.

Прочка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Народен назив за празникот спроти почетокот на велигденските пости на кој помладите бараат прошка од постарите, ден кога луѓето меѓусебно си ги простуваат грешките.

псала повеќе

псалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пее во црква.

псалм повеќе

мн. псалми
Вид збор: Именка, машки род
Песни на Старозаветната црква, врвен израз на религиозните чувства.
Англиски: psalm

псалтика повеќе

мн. псалтики
Вид збор: Именка, женски род
Книга со црковни песни и ноти.

псалтир повеќе

мн. псалтири
Вид збор: Именка, машки род
Свештена богослужбена книга во која се собрани псалмите од Библијата.
Англиски: psalter Албански: psalter, libër psalmesh

пупале повеќе

мн. пупалиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид на малечко обредно лепче.

пупка повеќе

мн. пупки
Вид збор: Именка, женски род
Мало округло обредно лепче, обично за раздавање на гробишта.
Албански: lloj buke

путир повеќе

мн. путири
Вид збор: Именка, машки род
Златна или сребрена чаша за вино кое им се дава при православниот обред на причестување.
Англиски: chalice

пцала повеќе

пцалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пее во црква.
Албански: të kënduarit psalë

пцалт повеќе

мн. пцалтови
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пцала, црковен пејач.
Англиски: church singer

пченица повеќе

(едн.) пченицата
Вид збор: Именка, женски род
Обредно јадење приготвено од варено јадење.
Англиски: wheat Албански: lloj haje me grurë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч