Хипокористика - категорија

мамичка повеќе

Види и: мамица (ж.)
мн. мамички
Вид збор: Именка, женски род
мама
Англиски: mother

масолце повеќе

мн. масолца
Вид збор: Именка, среден род
масло

маче повеќе

мн. мачиња
Вид збор: Именка, среден род
мачка
Англиски: cat

мевце повеќе

Види и: месо (ср.)
мн. мевца
Вид збор: Именка, среден род
месо

мекичок повеќе

Види и: мек (прид.)
мекичкиот
Вид збор: Придавка
мек
Англиски: soft

меца повеќе

мн. меци
Вид збор: Именка, женски род
мечка
Англиски: bear

миличок повеќе

Види и: мил (прид.)
миличкиот
Вид збор: Придавка
мил
Англиски: dear

мирничок повеќе

мирничкиот
Вид збор: Придавка
мирен
Англиски: peaceful

млекарче повеќе

мн. млекарчиња
Вид збор: Именка, среден род
млекар
Англиски: milkman Албански: qumshtshitës

моме повеќе

мн. момиња
Вид збор: Именка, среден род
мома
Англиски: girl Албански: çupë, vashë

момиче повеќе

мн. момичиња
Вид збор: Именка, среден род
мома
Англиски: maid Албански: vajzë

момуле повеќе

мн. момулиња
Вид збор: Именка, среден род
моме
Англиски: girl

морнарче повеќе

Види и: морнар (м.)
мн. морнарчиња
Вид збор: Именка, среден род
морнар
Англиски: sailor

муце повеќе

мн. муциња
Вид збор: Именка, среден род
муцка
Англиски: snout

муцуле повеќе

Види и: муце (ср.)
мн. муцулиња
Вид збор: Именка, среден род
муце
Англиски: mouth
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч