Хемија - категорија

газолин повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид лесен бензин.
Англиски: gasoline

галванотехника повеќе

мн. галванотехники
Вид збор: Именка, женски род
Дел од електрохемијата што го проучува таложењето на метали од нивните соли.

галиум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
сребреникав мек метал
Латински: (Ga) Англиски: gallium

гликоза повеќе

(едн.) гликозата
Вид збор: Именка, женски род
Материја што служи за добивање енергија кај живите организми, шеќер; гроздов шеќер.
Латински: C6H12O6 Англиски: glucose

глицерин повеќе

(едн.) глицеринот
Вид збор: Именка, машки род
Густа течност што се добива со преработка на животински и растителни масла, а се употребува во медицината, козметиката и техниката.
Англиски: glycerine

глутен повеќе

(едн.) глутенот
Вид збор: Именка, машки род
Бела леплива протеинска маса добиена од зрното на житариците што ја подобрува печивоста на тестото.
Англиски: gluten

грануларен повеќе

грануларниот
Вид збор: Придавка
Во форма на гранули.
Англиски: granular

гранулира повеќе

гранулираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Дава зрнеста форма, дроби во зрнца.
Англиски: granulate
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ш