Филозофија - категорија

рационализам повеќе

(едн.) разионализмот
Вид збор: Именка, машки род
Филозофско убедување во безграничната сила на човечкиот разум.
Англиски: rationalism Албански: racionalizëm

рационалист повеќе

мн. рационалисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на рационализмот.
Англиски: rationalist Албански: racionalist

реализам повеќе

реализмот
Вид збор: Именка, машки род
Разбирање на вистинските услови на стварноста.
Англиски: realism Албански: realizëm
Примери:
Тој се одликуваше со својот реализам.

реалистички повеќе

реалистичкиот
Вид збор: Придавка
Кој излегува од условите на реалната стварност.
Англиски: realistic
Примери:
реалистички постапки

редукционизам повеќе

(едн.) редукционизмот
Вид збор: Именка, машки род
Доктрина според која една целина може да се разбере доколку се разгледува како состав од изолирани елементи.
Англиски: reductionism
Примери:
Редукционизмот на Рене Декарт.

релативизам повеќе

(едн.) релативизмот
Вид збор: Именка, машки род
Во филозофијата - идеалистички правец во теоријата на познанието кој ја откажува објективната вистина.
Англиски: relativism

релативист повеќе

мн. релативисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на релативизмот.
Англиски: relativist

релативистички повеќе

релативистичка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на релативизам и релативист.
Англиски: relativistic
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш