Преносно значење - категорија

садизам повеќе

садизмот
Вид збор: Именка, машки род
Насладување во туѓите маки.
Англиски: sadism Албански: sadizëm

сакат повеќе

сакати
Вид збор: Придавка
Кој има недостатоци, фаличен.
Англиски: faulty

сакати повеќе

сакатат
Вид збор: Глагол, несвршен
повредува, расипува
Англиски: disfigure Албански: lëndoj, sakatos

салата повеќе

мн. салати
Вид збор: Именка, женски род
Испокината книга или нешто слично.
Англиски: scrap

салва повеќе

мн. салви
Вид збор: Именка, женски род
Истовремен изблик на чувства на повеќе луѓе.
Англиски: salvo Албански: breshëri, brohoritje
Примери:
Салви на смеа.

салонски повеќе

салонска
Вид збор: Придавка
изгладен, префинет
Примери:
Салонски оркестар.

салто повеќе

мн. салта
Вид збор: Именка, среден род
судбоносен пресврт
Англиски: somersault Албански: salto, kapërdimje

самар повеќе

мн. самари
Вид збор: Именка, машки род
бреме, товар
Англиски: burden Албански: barrë

самари повеќе

самарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого будала.
Англиски: fool Албански: bëj dikë budalla
Примери:
До кога тебе ќе те самарат?

самоубиство повеќе

мн. самоубиства
Вид збор: Именка, среден род
Уништување на самиот себе, сопствена пропаст.
Англиски: suicide Албански: vetëvrasje
Примери:
Тој чекор е рамен на политичко самоубиство.

санација повеќе

мн. санации
Вид збор: Именка, женски род
Оздравување во стопанска и друга смисла.
Англиски: repair Албански: sanim, riparim
Примери:
Санација на финансиската состојба на земјата.

санира повеќе

санираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши санација на нешто.
Англиски: redevelop Албански: sanoj, riparoj
Примери:
Сите станови треба да ги санира нашето претпријатие.

сапуница повеќе

мн. сапуници
Вид збор: Именка, женски род
Телевизиска серија во многу продолженија без содржина.
Англиски: soap opera Албански: serial televiziv pa përmbajtje
Примери:
шпанска сапуница

саска повеќе

саскаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подбуцнува, наведува некого на непријателство со друг.
Англиски: incite Албански: nxitë

сатана повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лош, зол човек.
Англиски: villain Албански: dreq, shejtan
Примери:
Тој не е човек, тој е сатана.

сателит повеќе

мн. сателити
Вид збор: Именка, машки род
Слеп следбеник, зависно, потчинето лице на туѓа волја; држава или влада што и се покорува слепо на владата на друга, посилна држава.
Англиски: satellite

сатрап повеќе

мн. сатрапи
Вид збор: Именка, машки род
Жесток, самоволен владар, деспот; лош, жесток човек.
Англиски: despot Албански: despot, tiran

сатрапија повеќе

мн. сатрапии
Вид збор: Именка, женски род
Подјармена, угнетена земја; земја во која луѓето немаат никакви права.
Албански: tirani

свампири повеќе

(се) свампират
Вид збор: Глагол, свршен
Стане чуден.
Албански: bëhet lugat, i çuditshëm

свари повеќе

сварат
Вид збор: Глагол, свршен
сфати, разбере, усвои
Англиски: digest Албански: mësoj

свенат повеќе

свенати
Вид збор: Придавка
Кој ја загубил младоста и убавината, здравиот изглед,
Англиски: faded
Примери:
свенато лице

свене повеќе

свенат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби свежина на младоста, загуби бодрост, сила, животност.
Англиски: fade Албански: venitem

свести повеќе

свестат
Вид збор: Глагол, свршен
Помогне некому да се осознае.
Англиски: bring to reason Албански: përcepton
(се свести) Стане свесен, се осознае, се вразуми.
Англиски: come to reason Албански: përcepton

свет повеќе

свети
Вид збор: Придавка
Длабоко сакан, драг, свиден, заветен.
Англиски: sacred
благороден, возвишен
Англиски: sacred

светец повеќе

мн. светци
Вид збор: Именка, машки род
Човек без грешки, без мана.
Англиски: saint Албански: i shenjtë

свети повеќе

светат
Вид збор: Глагол, несвршен
За очи, поглед, лице - блескоти, искри, сјае од радост, среќа.
Англиски: shine Албански: shkëlqen
Се одликува со беспрекорна чистота, трепети, сјае.
Англиски: shine Албански: shkëlqen
Стои покрај некого без да учествува во работата.
Албански: qëndron si qiri

светилиште повеќе

мн. светилишта
Вид збор: Именка, среден род
Место што предизвикува чувство на длабока почит.
Англиски: temple Албански: tempull
Примери:
Светилиште на науката.

светилник повеќе

мн. светилници
Вид збор: Именка, машки род
Извор на светлина, на просвета; оној што дава светлина, што води, знаменит човек.
Англиски: luminary Албански: trup qiellor ndriçues

светило повеќе

мн. светила
Вид збор: Именка, среден род
(обично мн.) вид, очи
Англиски: sight Албански: shikim, sy
Примери:
Го удри преку светила.

светиња повеќе

мн. светињи
Вид збор: Именка, женски род
Нешто особено драго, што се чува со особена љубов.
Англиски: relic Албански: relikë
Примери:
Го чува како светиња.

светка повеќе

светкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) За очи: блеска, блескоти.
Англиски: flash Албански: shkëlqen, ndrit

светлоносец повеќе

мн. светлоносци
Вид збор: Именка, машки род
Оној што носи светлина.
Англиски: torch bearer

светне повеќе

светнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за очи, поглед, лице) - Молсне од среќа, радост.
Англиски: light up Албански: ndizet
Исчисти до блесок.
Англиски: polish Албански: pastron
жегне, удри
Англиски: hit Албански: godet

светол повеќе

светли
Вид збор: Придавка
Среќен, радосен, со ништо непоматен.
Англиски: unspoilt
за умствени способности - јасен, прониклив
Англиски: intelligent

свеќа повеќе

мн. свеќи
Вид збор: Именка, женски род
Вертикален лет на топка, авион и сл.
Албански: krosim
Примери:
Крилото прати свеќа пред голот.

свештен повеќе

свештени
Вид збор: Придавка
благороден, возвишен, свет
Англиски: holy

свикне повеќе

свикнат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Направи да добие некој навик.
Англиски: get used
Примери:
Ќе се помачиш и ќе го свикнеш на ред.
(непреод.) Добие навик, се приспособи кон некој или нешто.
Англиски: adapt
Примери:
Свикна веќе на новата средина.

свилен повеќе

Види и: свила (ж.)
свилени
Вид збор: Придавка
кроток, мирен, мек, изгладен
Англиски: meek Албански: i urtë

свинштина повеќе

мн. свинштини
Вид збор: Именка, женски род
ниска, долна, подла постапка
Англиски: shame Албански: turp, flliqësi

свиња повеќе

мн. свињи
Вид збор: Именка, женски род
нечист, извалкан човек, некултурен човек
Англиски: swine Албански: derr

свињарник повеќе

мн. свињарници
Вид збор: Именка, машки род
Нечисто место.
Англиски: pigsty Албански: stallë derrash

свиреп повеќе

свирепи
Вид збор: Придавка
страшен, суров, безмилосен
Англиски: merciless

свири повеќе

свират
Вид збор: Глагол, несвршен
За силен ветер, фучи.
Англиски: whistle Албански: fishkëllon
За куршуми, гранати - фрчи.
Англиски: whistle Албански: fishkëllon

свирне повеќе

свирнат
Вид збор: Глагол, свршен
удри, чукне, мавне
Англиски: hit Албански: godas, mshoj
Примери:
Ама го свирна.

свита повеќе

(едн.) свитата
Вид збор: Именка, женски род
Лица што придружуваат важна, високопоставена личност; лица што постојано одат по некого.
Англиски: entourage Француски: entourage Албански: suitë, rrethim
Примери:
Царот со својата свита.

свитлив повеќе

свитливи
Вид збор: Придавка
Кој може лесно да се приклони, да попушти, попустлив.
Англиски: yielding
Примери:
Тој е лесно свитлив.

свод повеќе

мн. сводови
Вид збор: Именка, машки род
небесната купола
Англиски: sky Албански: qiell

својство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
улога
Англиски: role Албански: rol
Примери:
Во својството на претседател.

свргав повеќе

свргава
Вид збор: Придавка
За време - лут, остар.
Англиски: bad
Примери:
Свргаво време.

сврдел повеќе

мн. сврдли
Вид збор: Именка, машки род
продорен човек
Албански: turjelë

сврели повеќе

сврелат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврели) се распали, се згорешти
Англиски: burn Албански: nxehet
Примери:
Нешто многу си се сврелил.

сврзе повеќе

сврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Установи врски со некого или нешто.
Англиски: connect Албански: lidh
Создаде многу блиски, срдечни односи со некого; зближи душевно.
Англиски: near Албански: bashkoj, lidh
Спои, соедини како делови на една целина.
Англиски: combine Албански: bashkoj, kombinoj
(се сврзе) Установи врски со некого.
Англиски: communicate Албански: lidh, bashkoj
(се сврзе) Се зближи со некого.
Англиски: join Албански: lidhem, bashkohem

сврти повеќе

свртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврти) Се измени, стане нешто друго.
Албански: shëndroj, kthej
(се сврти) Се упати кон некого со зборови.
Англиски: address Албански: drejtoj

севда повеќе

севдата
Вид збор: Именка, женски род
либе, изгора, љубовница
Англиски: lover Албански: dashnore, sevda
Примери:
Ја нема мојата севда.

север повеќе

(едн.) северот
Вид збор: Именка, машки род
северен ветер
Англиски: north wind Албански: fryn veriu

седне повеќе

седнат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Натера, принуди некого да седне
Англиски: seat Албански: ulem

сее повеќе

сејат
Вид збор: Глагол, несвршен
Шири, распрснува сред луѓе - идеи, гласови; смут, раздор; бацили и сл.
Англиски: spread Албански: mbjell, përhap

сејач повеќе

мн. сејачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што распространува нешто сред луѓето.
Англиски: disseminator Албански: shpërndarës
Примери:
Сејач на народната мудрост.

сека повеќе

секаат
Вид збор: Глагол, несвршен
жега, боли
Албански: dhimbje

секвенција повеќе

мн. секвенции
Вид збор: Именка, женски род
редослед на настани, дејствија
Англиски: sequence

секне повеќе

секнат
Вид збор: Глагол, свршен
жегне
Англиски: stitch Албански: më therr
Одеднаш престане, прекине некакво дејство, активност.
Англиски: stop Албански: ndalon

секта повеќе

мн. секти
Вид збор: Именка, женски род
Затворена група лица што се одликува со догматски погледи и убедувања.
Англиски: sect Албански: sektë
Примери:
Имаше неколку секти во партијата.

секташтво повеќе

секташтвото
Вид збор: Именка, среден род
Затвореност на тесни групи што ги карактеризираат догматски погледи.
Англиски: sectarianism Албански: sektariazëm

секунда повеќе

мн. секунди
Вид збор: Именка, женски род
Многу краток временски интервал.
Англиски: second Албански: sekondë

селекција повеќе

мн. селекции
Вид збор: Именка, женски род
Избор, подбор воопшто; избрана екипа.
Англиски: team Албански: seleksion, ekipë
Примери:
Прво треба да се изврши селекција.

село повеќе

мн. села
Вид збор: Именка, среден род
Населението на вакво место.
Англиски: people Албански: popullsi
Примери:
Целото село се собра пред црквата.

семе повеќе

семиња
Вид збор: Именка, среден род
Никулец, почеток, извор на нешто.
Англиски: seed Албански: farë. bërthamë
потомство, поколение, род
Англиски: progeny Албански: farë, brez

семејство повеќе

мн. семејства
Вид збор: Именка, среден род
Поголема група луѓе сврзани со општи интереси.
Англиски: family Албански: të afërm

сениште повеќе

мн. сеништа
Вид збор: Именка, среден род
Немир, чувство на лошо привидение, на зол дух.
Англиски: apparition
Примери:
сениште на војната

сенка повеќе

мн. сенки
Вид збор: Именка, женски род
Место, служба каде што нема многу работа.
Англиски: easy work Албански: punë e lehtë
Оди постојано со или по некого.
Англиски: spy Албански: spiunoj
Се наоѓа под полно влијание на некого.
Англиски: influence Албански: ndikoj
трага
Англиски: clue Албански: gjumrë
Премногу слаб, сув, болен човек.
Англиски: weak person Албански: njeri i dobët

сервира повеќе

сервираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постави, поставува маса за јадење.
Англиски: serve Албански: shtron, servon
Примери:
Во трпезаријата веќе беше сервирана вечера.
Изнесе, изнесува, предложи, предлага.
Англиски: serve Албански: servoj
Примери:
Тој знае да сервира лаги.

сере повеќе

серат
Вид збор: Глагол, несвршен
Треска глупости.
Англиски: bullshit Албански: ndyrësi, dëngla

сестра повеќе

мн. сестри
Вид збор: Именка, женски род
Жена блиска по идеи, интереси и сл.

сеча повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
колеж
Англиски: butchery Албански: therrje

сече повеќе

сечат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пат, река, минува низ нешто и го преполовува.
Англиски: cut Албански: kaloj
За ветер, поретко за дожд, снег - предизвикува чувство на штипење по кожата.
Албански: ethe
Зборува остро, отворено.

сив повеќе

сиви
Вид збор: Придавка
Неинтересен, безбоен, со бедна содржина.
Англиски: monotonous

сивее повеќе

сивеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува постепено сив.
Англиски: gray
вене, се суши
Англиски: wither

сивило повеќе

мн. сивила
Вид збор: Именка, среден род
еднообразност, здодевност, безбојност
Англиски: monotony Албански: monotoni
Примери:
Во сивилото на малограѓанскиот живот.

сигнал повеќе

мн. сигнали
Вид збор: Именка, машки род
Повикување на претпазливост.
Англиски: warning Албански: sinjal, paralajmërim

сигнализира повеќе

сигнализираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предупреди, предупредува, соопшти, соопштува за нешто непожелно.
Англиски: warn Албански: sinjalizoj, paralajmëroj

сикофант повеќе

мн. сикофанти
Вид збор: Именка, машки род
кодош
Англиски: sycophant Албански: sikofant
Примери:
безлични сикофанти и полтрони

сила повеќе

мн. сили
Вид збор: Именка, женски род
(само мн.) војска
Англиски: force
Човек што има успех во одделна област; (мн.) истакнати дејци во дадена област; луѓе што чинуваат некој колектив, професија.

симне повеќе

симнат
Вид збор: Глагол, свршен
Отстрани од должност, одземе власт.
Англиски: topple Албански: përmbysem

симптом повеќе

мн. симптоми
Вид збор: Именка, машки род
Надворешен признак на некоја појава.
Англиски: symptom Албански: symptom

симфонија повеќе

мн. симфонии
Вид збор: Именка, женски род
Хармонично слевање на множество разнообразни звуци, тонови и сл.
Англиски: symphony Албански: simfoni

син повеќе

мн. синови
Вид збор: Именка, машки род
Човек како жител на некоја област или претставник на некоја националност; човек крвно сврзан со некого или со нешто.
Англиски: offspring Албански: pasardhës

синоним повеќе

мн. синоними
Вид збор: Именка, машки род
Збор различен од друг по звуков состав но ист или многу близок со него по значење.
Англиски: synonym Албански: sinonim
ист, еднаков поим
Англиски: synonym Албански: sinonim

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сипе) Се нафрли врз некого.
Англиски: attack Албански: sulmoj

сипе повеќе

сипат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испраќа, истура нешто во големо количество.
Англиски: pour

сирена повеќе

мн. сирени
Вид збор: Именка, женски род
Убава, заводлива, но бездушна жена.
Англиски: siren Албански: sirenë

сит повеќе

сити
Вид збор: Придавка
Кој преживеал нешто во доволна мера и веќе не го сака.
Англиски: full
Примери:
Сит е од нешто.

сити повеќе

(се) ситат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се сити) Се радува на туѓата несреќа.
Албански: ngopet, knaqet

ситничар повеќе

мн. ситничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што внимава на нешто што нема суштествено значење.
Англиски: quibbler, pettifogger Албански: njeri i qepur

сито повеќе

мн. сита
Вид збор: Именка, среден род
Пречка што се надвива тешко.
Англиски: obstacle Албански: pengesë, kleçkë
Примери:
Тој испит е големо сито.

сјае повеќе

сјаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Блести, свети, се одликува со интензивна боја или со беспрекорна чистота.
Англиски: shine Албански: shkëlqen
Се одликува со некое достоинство.
Англиски: shine Албански: shëndrit

сјаен повеќе

сјајни
Вид збор: Придавка
Што се изделува сред другите.
Англиски: exceptional Албански: i shkëlqyer
Што остава силен впечаток.
Англиски: impressive Албански: madhështor, pompoz

сјај повеќе

сјајот
Вид збор: Именка, машки род
Радосен, среќен израз на лицето, очите.
Англиски: shining Албански: shkëlqim
Јасно пројавување на некои достоинства, способности и сл.
Англиски: shine Албански: ndriçim, shkëlqim
раскош, величественост
Англиски: opulence Албански: shkëlqimi, pasuri

скалило повеќе

мн. скалила
Вид збор: Именка, среден род
Степен на развитокот, ниво.
Англиски: level Албански: shkallë, nivel

скалун повеќе

мн. скалуни
Вид збор: Именка, машки род
долгоноги
Албански: këmbëgjatë
Маж или жена што не се оженил (омажила) и не создал(а) семејство, што е без потомство.

скаменет повеќе

скаменетиот
Вид збор: Придавка
Безживотен, што не зема учество, што не дава знаци на живот, суров.
Англиски: brutal

скамени повеќе

скаменат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане неподвижен, како од камен, се стаписа.
Англиски: petrify Албански: ngurtësoj
Загуби способност да пројавува некои чувства, стане суров, без жалост.
Англиски: numb Албански: mpij

скапан повеќе

скапани
Вид збор: Придавка
Кој загубил сила.
Англиски: tired
Примери:
Сиот сум скапан.

скапаница повеќе

мн. скапаници
Вид збор: Именка, женски род
Тап, слаб ученик, повторувач.
Англиски: repeater Албански: nxënës i dobët, tup

скапе повеќе

скапат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разложи, се распадне се поради гниење, изгние.
Англиски: decay Албански: kalbem
Примери:
Ќе скапат овде крушиве.
Загине, умре од некоја тешка болест или од тешки услови за живот.
Англиски: die Албански: kalbem
Примери:
Ќе скапе в затвор.
Разложи се од ќотек, работа, од често и непрекинато вршење на некое дејство.
Албански: shkep, derdhë
Примери:
Го скапале од ќотек.

скапоцен повеќе

скапоцени
Вид збор: Придавка
Кој има голема вредност, важен.
Англиски: invaluable

скара повеќе

мн. скари
Вид збор: Именка, женски род
Печено месо - ќебапчиња на таква направа.
Англиски: barbecue Турски: ızgara Албански: skarë

скастри повеќе

скастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Скрати нешто во извесна мера.
Англиски: shorten Албански: shkurtoj
Примери:
Ни го скастрија буџетот.
Прекине грубо некого, искара.
Англиски: cut off Албански: ndërpren
Примери:
Штом стана да зборува, веднаш го скастрија.

скелет повеќе

мн. скелети
Вид збор: Именка, машки род
Многу слаб човек.
Англиски: skeleton Албански: skelet
Тоа што служи како основа на нешто.
Англиски: scheme Албански: skemë

скинат повеќе

скинати
Вид збор: Придавка
Кој загубил сила, папсан.
Англиски: exhausted
Примери:
Остави ме, скинат сум.

скинатост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
премаленост
Англиски: exhaustion Албански: shterje, rraskapitje

скине повеќе

скинат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, запусти, измори
Англиски: tire Албански: lodhur
(преод.) скапе
Англиски: whack Албански: kalbet
(се скине) Се скапе од постојано вршење на некое дејство, некоја работа.
Англиски: overwhelm Албански: hutoj

скипи повеќе

скипат
Вид збор: Глагол, свршен
За чувство на гнев, негодување, лутина - дојде до крајните граници.
Англиски: boil over Албански: vloj, ziej
Примери:
Во душата му скипе од омраза.

скипне повеќе

скипнат
Вид збор: Глагол, свршен
исчезне, изгасне
Англиски: extinguish

скиптар повеќе

мн. скиптри
Вид збор: Именка, машки род
Царска власт.
Англиски: scepter Албански: skeptër
Примери:
под неговиот скиптар.

скиселен повеќе

скиселениот
Вид збор: Придавка
нерасположен, невесел

скисели повеќе

скиселат
Вид збор: Глагол, свршен
(се скисели) се онерасположи
Англиски: get cross Албански: thartohem
Примери:
Си се скиселил нешто.

скиснат повеќе

скиснати
Вид збор: Придавка
лошо расположен, онерасположен
Англиски: sour

скисне повеќе

(се) скиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу долго заседне, остане некаде.
Албански: mbetem, kalbem

склони повеќе

склонат
Вид збор: Глагол, свршен
наговори, натера
Англиски: persuade Албански: bind
се согласи
Англиски: agree Албански: dakord
(се склони) се согласи, се склони
Англиски: agree Албански: dakord

скова повеќе

сковат
Вид збор: Глагол, свршен
измисли
Англиски: invent Албански: konceptoj
Лиши од можноста да се движи, од слобода.
Англиски: nail down
(се скова) се смрзна, се скамени
Англиски: petrify Албански: ngurtësoj

скожури повеќе

(се) скожурат
Вид збор: Глагол, свршен
Се покрие со брчки, се збрчка.
Албански: rrudhet
Примери:
Му се скожурило лицето.

скожурчи повеќе

Види и: скожури (св.)
(се) скожурчат
Вид збор: Глагол, свршен
кожурец
Албански: rrudhet
Примери:
Се скожурчиле во себеси.

скожурчува повеќе

Види и: скожурчи (св.)
скожурчуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скожурчи
Англиски: pupate Албански: rrudhet

скожурчување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) скожурчува
Албански: rrudhje

скок повеќе

мн. скокови
Вид збор: Именка, машки род
Реска промена на нешто.
Англиски: jump Албански: rritje
Премин од една состојба во друга.
Англиски: jump Албански: kalim

скока повеќе

скокаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се изменува реско.
Англиски: jump Албански: kërcej
се нафрлува
Англиски: jump Албански: hidhet

скокне повеќе

скокнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се измени реско.
Англиски: rise

скокот повеќе

(едн.) скокотот
Вид збор: Именка, машки род
Слабо дразнење предизвикано од допир на кожата придружено обично со смеа.
Англиски: tickle Албански: gilgicje
Примери:
Има скокот.
Лесно пријатно чувство.
Англиски: tickle Албански: gilgicje
Примери:
Чувствуваше пријатен скокот по лицето.

скокотка повеќе

скокоткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За чувство, обично пријатно - лесно возбудува.
Англиски: excite Албански: gilgic, ngacmoj

скорне повеќе

скорнат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, породи
Англиски: rouse Албански: zgjoj
прозове
Англиски: call out Албански: thërras

скорпија повеќе

мн. скорпии
Вид збор: Именка, женски род
лоша жена
Англиски: shrew Албански: grua e keqe

скоси повеќе

скосат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, погуби, уништи
Англиски: kill Албански: kosit, vret, zhduk
Примери:
Му ја скосија четата.

скотски повеќе

скотска
Вид збор: Придавка
Таков како на скот.
Англиски: brutish
Примери:
скотски живот

скочани повеќе

скочанат
Вид збор: Глагол, свршен
(се скочани) Стане неподвижен од чудо, се стаписа, се скамени.
Англиски: petrify Албански: ngurtësoj

скрвави повеќе

скрвават
Вид збор: Глагол, свршен
Здодее до крајна мера.
Англиски: bore Албански: mërzit, bezdis
Примери:
Ми се скрвави и оваа работа.

скрека повеќе

скрекат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне одеднаш да вика.
Англиски: squawk Албански: këlthet, krekos
Примери:
Скрека за ништо.

скржав повеќе

скржави
Вид збор: Придавка
Сиромашен во нешто, скуден.
Англиски: poor
Примери:
Скржава светлина.

скрие повеќе

Види и: крие (несв.)
скријат
Вид збор: Глагол, свршен
Зачува во тајна, премолчи, затаи од некого.
Англиски: conceal Албански: fsheh, mban sekret
(се скрие) Остане незабележлив.
Англиски: hide Албански: fshehem, zhdukem

скрои повеќе

скројат
Вид збор: Глагол, свршен
Измисли, приготви - обично нешто лошо.
Англиски: fabricate Албански: trilloj
Примери:
Кој можел да му го скрои тоа?

скрпи повеќе

скрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Измисли, скрои нешто.
Англиски: patch up Албански: sajoj
Примери:
Скрпија разни лаги.

скршен повеќе

Види и: скрши (св.)
скршени
Вид збор: Придавка
Што загубил сила, скинат, совладан, духовно исцрпен.
Англиски: exhausted

скрши повеќе

скршат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвие нешто, победи.
Англиски: overcome Албански: kapërcej
(се скрши) Повреди некој дел на своето тело при удар.
Англиски: hurt Албански: lëndoj

скршне повеќе

скршнат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддалечи се од определена програма, пат и сл.
Англиски: turn Албански: lakoj

скубач повеќе

мн. скубачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што скубе некого.
Англиски: scalper

скубне повеќе

скубнат
Вид збор: Глагол, свршен
Извлече материјална погодност на нечесен начин.
Англиски: fleece Албански: qeth
Примери:
Ја излажал за да и скубне малу пари.
избега
Англиски: escape Албански: ik
Примери:
Му скубна од рацете

скулптурен повеќе

скулптурна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на скулптура.
Примери:
Скулптурно дело.

скутоносец повеќе

мн. скутоносци
Вид збор: Именка, машки род
лакеј, подлизурко
Англиски: lackey Албански: lake, lajkatar

слабокрвен повеќе

слабокрвна
Вид збор: Придавка
Недоволно развиен, слабо напреден.
Англиски: anemic
Примери:
Слабокрвна организација.

слабописмен повеќе

слабописмена
Вид збор: Придавка
Кој нема доволно знаење од некоја област.
Примери:
Музички слабописмен.

слади повеќе

сладат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се слади) Причинува задоволство, ужива.
Англиски: enjoy Албански: kënaqem
Примери:
Се слади јадејќи.

сладина повеќе

мн. сладини
Вид збор: Именка, женски род
Пријатно чувство воопшто, задоволство, наслада.
Англиски: joy Албански: kënaqësi
Примери:
Уште не почувствувал таква сладина во животот.

сладникав повеќе

сладникави
Вид збор: Придавка
блуткав
Англиски: stale Албански: bajat
Примери:
И пишуваше сладникави писма.

сладок повеќе

слатки
Вид збор: Придавка
Исполнет со задоволство, среќа, радост.
Англиски: happy Албански: i ëmbël
Пријатен, што причинува задоволство; за глас, звук - пријатен за уво, нежен.
Англиски: pleasant Албански: i këndshëm
умилен, нежен; убав, сакан
Англиски: sweet Албански: i ëmbël

сладострастје повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Силен стремеж кон задоволување на половото чувство, кон чувствени наслади.
Англиски: hedonism
големо задоволетво, наслада
Англиски: hedonism

сланосан повеќе

сланосаниот
Вид збор: Придавка
Што изгледа како да го фатила слана.

слее повеќе

слеат
Вид збор: Глагол, свршен
Соедини во една целост; сврзе неразделно.
Англиски: unite Албански: bashkojë
(се слее) Се соедини во една целост; се сврзе неразделно.
Англиски: unite Албански: bashkojë

слеп повеќе

слепи
Вид збор: Придавка
Кој не забележува очигледни работи.
Англиски: blind
Кој дејствува без да размислува; кој нема разумна основа; кој дејствува стихијно.
Англиски: blind
неписмен, неучен
Англиски: illiterate

слепец повеќе

мн. слепци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што не забележува нешто.
Англиски: blind Албански: i verbër, qorr
несреќник
Англиски: unlucky fellow Албански: i pafat

слепечки повеќе

Вид збор: Прилог
Без мислење за последиците.
Англиски: blindly
Примери:
Го прифати слепечки предлогот.

слепило повеќе

(едн.) слепилото
Вид збор: Именка, среден род
Неспособност да се согледа или сфати суштината на нешто.
Англиски: blindness

слепота повеќе

(едн.) слепотата
Вид збор: Именка, женски род
Неумеење да се забележува, отсуство на здрав разум.
Англиски: ignorance Албански: injorancë

слече повеќе

слечат
Вид збор: Глагол, свршен
Соголи некого, обично во финансиска смисла.
Англиски: strip

слива повеќе

мн. сливи
Вид збор: Именка, женски род
сливка, сливова (ракија), сливовица
Англиски: plum brandy Албански: raki kumbulle
Што има боја на слива.
Англиски: plum colour

слизга повеќе

Види и: лизга (несв.)
слизгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Лизга некого.
Англиски: slide Албански: rrëshqet

слизгав повеќе

Види и: лизгав (прид.)
слизгави
Вид збор: Придавка
Кој крие во себе опасности, сомнителен.
Англиски: dubious

слизне повеќе

слизнат
Вид збор: Глагол, свршен
изигра, измами
Англиски: trick Албански: mashtrim
(се слизне) згреши
Англиски: make mistake Албански: gaboj

слика повеќе

сликаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Црта, опишува со зборови.
Англиски: describe Албански: përshkruan
Претставува во мислите.
Англиски: imagine Албански: imagjinon
(се слика) Се претставува во фантазијата.
Англиски: imagine Албански: imagjinatë

слика повеќе

мн. слики
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што може да се види, претстави.
Англиски: sight, image Албански: pamje
Општа состојба на нешто, претстава.
Англиски: idea Албански: ide

сложувалка повеќе

мн. сложувалки
Вид збор: Именка, женски род
комплексна задача, непрегледна состојба
Англиски: puzzle

слон повеќе

мн. слонови
Вид збор: Именка, машки род
Висок, дебел и несмасен човек.
Англиски: elephant Албански: elefant njeri

слуга повеќе

мн. слуги
Вид збор: Именка, машки род
Лице што служи на туѓи интереси.
Англиски: servant
Примери:
Слуга на непријателот.

слупи повеќе

слупат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши попусто.
Англиски: waste Албански: harxhoj kot
Примери:
Ги слупи брзо парите.

смати повеќе

сматат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смати) (се) помати, (се) замати
Англиски: blur Албански: turbulloj
Примери:
Се смати водата.

сматок повеќе

мн. сматци
Вид збор: Именка, машки род
расипан човек
Албански: njeri i prishur

смачка повеќе

смачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, умртви
Англиски: kill Албански: mbyt
сосипе, уништи
Англиски: destroy Албански: shkatërroj
изеде
Англиски: eat Албански: ha
(се смачка) се судри
Англиски: crash
(се смачка) се сплеска, се урне, падне

смена повеќе

мн. смени
Вид збор: Именка, женски род
Младо поколение што треба да ги замени постарите во некоја област.
Англиски: generation Албански: gjenerat

смет повеќе

(едн.) сметот
Вид збор: Именка, машки род
Нешто без вредност.
Англиски: waste Албански: mbeturinë, pleh
Примери:
Се што се продаваше во дуќанот беше смет.

смета повеќе

сметаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зема предвид при определувањето на големината на нешто.
Англиски: count Албански: akuzë
Оценува на некој начин; има некое мислење.
Англиски: consider Албански: konsideroj

сметка повеќе

мн. сметки
Вид збор: Именка, женски род
заемни навреди
Англиски: balance Албански: mban llogari

смеша повеќе

смешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Воведе во некој круг.
Англиски: introduce Албански: fut
(се смеша) Влезе сред луѓе.
Англиски: mix Албански: fut

смешка повеќе

(се) смешкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се покажува, се ветува, се отвора
Англиски: smile Албански: buzëqeshje
Примери:
Му се смешка убава перспектива.

смири повеќе

смират
Вид збор: Глагол, свршен
(се смири) Ослаби, стивне; стане неподвижен.
Албански: dobësoj

смириса повеќе

смирисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мириса, да вдишува мирис.
Англиски: smell Албански: erë

смисла повеќе

(едн.) смислата
Вид збор: Именка, женски род
значење, корист
Англиски: use Албански: kuptim

смолест повеќе

смолести
Вид збор: Придавка
Што има боја и блесок на смола.

смолкне повеќе

смолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смолкне) ослабне
Англиски: lose weight Албански: dobësohet

смота повеќе

смотаат
Вид збор: Глагол, свршен
Украде нешто.
Англиски: steal Албански: vjedh
Излаже, измами некого.
Англиски: cheat Албански: gënjej

смрзне повеќе

смрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
се исплаши, се скочани
Англиски: frighten Албански: frikësoj
Направи некој да се смрзне (обично од страв).
Англиски: petrify Албански: nguros

смрт повеќе

(едн.) смртта
Вид збор: Именка, женски род
Пропаст, уништување нешто.
Англиски: death Албански: dështim

смртен повеќе

смртниот
Вид збор: Придавка
Многу силен, краен во своето пројавување.
Англиски: deadly Албански: vdkjeprurës

смурти повеќе

Види и: намурти (св.)
(се) смуртат
Вид збор: Глагол, свршен
За времето - се покрие со облаци.
Албански: mrrol, erret
Примери:
Се смуртило небото.

снесе повеќе

снесат
Вид збор: Глагол, свршен
стори, заврши
Албански: bëj, përfundoj
Примери:
Ова што вие таму го снесовте е голема работа.

сними повеќе

снимат
Вид збор: Глагол, свршен
Будно следи нешто; тајно, премногу внимава што се случува, зборува и сл.

снове повеќе

сноват
Вид збор: Глагол, несвршен
Се движи во разни правци, оди некаде и се враќа.
Албански: endet, bredh

сноп повеќе

мн. снопови
Вид збор: Именка, машки род
Поток, струја од нешто, обично зраци, искри и сл.
Англиски: bundle Албански: rreze
Примери:
Снопови светлина.

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Напрегне и доведе до дејство сите резерви од нешто.
Англиски: collect Албански: mbledh

соблече повеќе

соблечат
Вид збор: Глагол, свршен
ограби, огули
Англиски: strip Албански: xhvesh

собрат повеќе

мн. собраќа
Вид збор: Именка, машки род
Некој или нешто во редот на слични суштества или предмети.
Албански: bashkvëlla

собуди повеќе

собудат
Вид збор: Глагол, свршен
разбуди
Англиски: awake Албански: zgjoj
предизвика, породи
Англиски: incite Албански: nxis, stimuloj
Примери:
Собуди желба за одмазда.
Помогне некому да се осознае.
Албански: zgjoj
Примери:
Тој ги собуди селаните.

соголен повеќе

соголени
Вид збор: Придавка
ограбен, огулен
Англиски: stripped

соголи повеќе

соголат
Вид збор: Глагол, свршен
Одземе некому имот, пари, ограби, огули.
Англиски: strip Албански: rrëmbej

согори повеќе

согорат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропадне, се уништи од напорна работа, тешка болест и сл.
Англиски: perish

содере повеќе

содерат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто на парчиња, искине од долго носење.
Англиски: wear out Албански: copëtoj, hahet, soset
Примери:
Ги содрал панталоните.

соземе повеќе

соземат
Вид збор: Глагол, свршен
(се соземе) Се подигне материјално.
Англиски: compose Албански: kompozoj

созрее повеќе

Види и: узрее (св.)
созреат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие конечна форма, оформи, оцрта се.
Англиски: finalize Албански: piqet, finalizoj

сојузник повеќе

мн. сојузници
Вид збор: Именка, машки род
Тој или тоа што помага некому или на нешто.
Англиски: ally Албански: aleat
Примери:
Маглата им беше сојузник на народните борци.

сокол повеќе

мн. сокли
Вид збор: Именка, машки род
смел човек
Англиски: hero Албански: hero, skifter
сиромав човек
Англиски: pauper Албански: njeri i varfër

соколов повеќе

Вид збор: Придавка
За очи, поглед - како на сокол, кој гледа добро.
Примери:
Око соколово.

сокровишница повеќе

сокровишницата
Вид збор: Именка, женски род
Целокупност на некои културни, духовни скапоцености.
Албански: thesar
Примери:
Црпи од сокровишницата на светската култура.

сокровиште повеќе

мн. сокровишта
Вид збор: Именка, среден род
духовни, културни богатства
Албански: pasuri shpirtërore, kulturore

сол повеќе

мн. соли
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Тоа што има особено смисла, значење на нешто.
Англиски: essence, gist Албански: kripë

солен повеќе

солени
Вид збор: Придавка
Кој излегува скапо.
Англиски: expensive Албански: i shtrenjtë, çmim i kripur

соли повеќе

солат
Вид збор: Глагол, несвршен
Посипува со нешто ситно.
Англиски: strew Албански: shtrohet, hidhet
Примери:
Тресе и не соли со прав.

солиден повеќе

солидна
Вид збор: Придавка
сериозен, длабок, уреден
Англиски: profound

сом повеќе

мн. сомови
Вид збор: Именка, машки род
Глупав човек, глупак
Англиски: jerk Албански: torrolak, budalla
Примери:
Соме ниеден!

сомеле повеќе

сомелат
Вид збор: Глагол, свршен
раздроби, смачка
Англиски: grind Албански: bluaj
сфати, разбере, усвои
Англиски: understand Албански: kuptoj, bluaj

сон повеќе

мн. соништа
Вид збор: Именка, машки род
(нема мн.) Отсуство на дејност.
Англиски: inactivity Албански: zgjoj
желба, илузија
Англиски: wish Албански: dëshirë, ëndërr

сондажа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
извидување, разузнавање, испробување
Англиски: reconnoiter Албански: sondazh, hetim

сондира повеќе

сондираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Претходно испита, испитува, извиди, извидува, разузнае, разузнава.
Англиски: probe Албански: hetoj, sondoj

сонува повеќе

сонуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
мечтае, фантазира
Англиски: fantasize Албански: ëndërroj, fantazaoj

сонце повеќе

мн. сонца
Вид збор: Именка, среден род
Нешто многу мило.
Англиски: dear Албански: dritë, i dashur

сонцељубив повеќе

сонцељубивиот
Вид збор: Придавка
Тој што ја сака слободата, што се бори за слободата на својот народ.
Англиски: freedom-loving

сончев повеќе

сончеви
Вид збор: Придавка
радосен, светол, среќен
Англиски: bright Албански: i ndritshëm

соочи повеќе

(се) соочат
Вид збор: Глагол, свршен
(се соочи) Се најде пред нешто, пред некој проблем, тешкотија, итн.
Англиски: face Албански: ballafaqohem

сопатник повеќе

мн. сопатници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што заедно со некој друг го минува животниот пат.
Англиски: life partner Албански: bashkëshort
Нешто што се среќава обично заедно со нешто друго.
Англиски: companion Албански: shoqërues

соперник повеќе

мн. соперници
Вид збор: Именка, машки род
Човек што има еднакви достоинства, квалитети со некого.
Англиски: equal Албански: i njëtrajtshëm, i barabartë
Примери:
Немаше соперник во целата земја.

соперничи повеќе

соперничат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не отстапува во достоинство, квалитети.
Англиски: compete Албански: hahem, konkuroj
Примери:
По раскош можеше да им соперничи на големите градови.

сопирачка повеќе

мн. сопирачки
Вид збор: Именка, женски род
Пречка во нешто.
Англиски: obstacle Албански: pengesë, fren
Примери:
сопирачка на развојот

сос повеќе

мн. сосови
Вид збор: Именка, машки род
Смес од сенешто; неудобна ситуација.
Англиски: mess Албански: telashe, rrëmujë

сотре повеќе

сотрат
Вид збор: Глагол, свршен
Запусти од често вршење на некое дејство, измачи, отепа, скапе.
Англиски: destroy Албански: shkatërroj
Примери:
Ги сотре од работа.

софра повеќе

мн. софри
Вид збор: Именка, женски род
јадење, храна
Англиски: food Турски: sofra Албански: sofër, ushqim

сочен повеќе

сочни
Вид збор: Придавка
За бои, слика - со чисти, јасни тонови.
Англиски: rich Албански: e pasur
За глас, звук - звучен, пријатен.
Албански: i plotë, i këndshëm
За јазик, литературно дело, сценска игра - образен, јасен, изразен.
Англиски: juicy Албански: pikant
За израз, шега, досетка - непристоен, претерано слободен.
Англиски: juicy Албански: pikant

соџвака повеќе

соџвакаат
Вид збор: Глагол, свршен
усвои, свари
Англиски: digest Албански: përpunoj, mbllaçit
Примери:
Го соџвака добро материјалот.

спакува повеќе

Види и: пакува (несв.)
спакуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере, подреди потребни работи што се носат за патување.
Англиски: pack

спартанец повеќе

мн. спартанци
Вид збор: Именка, машки род
Човек со строги, сурови норми на живот.
Англиски: spartan

спектар повеќе

мн. спектри
Вид збор: Именка, машки род
Голем број од различни елементи поврзани со некој признак.
Англиски: spectrum Албански: spektër
Примери:
Широк спектар на козметички производи.

спие повеќе

спијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа во состојба на полн мир.
Англиски: rest Албански: pushoj
Бездејствува, не пројавува никаква активност.
Англиски: sleep Албански: fle
Почива, лежи умрен.
Англиски: rest in peace Албански: ndërron jetë

спика повеќе

Види и: пика (несв.)
спикаат
Вид збор: Глагол, свршен
зафрли
Англиски: mislay Албански: hedh
втера
Англиски: stow Албански: detyroj

списка повеќе

Види и: писка (несв.)
спискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш потроши многу, без мера.
Англиски: squander Албански: harxhoj
Примери:
Ја спискал платата во градското казино.

спитоми повеќе

спитомат
Вид збор: Глагол, свршен
култивира
Англиски: cultivate Албански: kultivon
(се спитоми) се култивира
Англиски: cultivate Албански: kultivon

сплеска повеќе

сплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изеде сѐ, смачка.
Англиски: polish off Албански: u jap fund
убие, отепа
Англиски: smash Албански: thyhet

сплет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Соединување на нешто.
Англиски: coincidence Албански: gërshetim
Примери:
Сплет на околности.

сплете повеќе

сплетат
Вид збор: Глагол, свршен
сочини, создаде, измисли
Англиски: create Албански: krijoj
збрка, збуни
Англиски: confuse Албански: çregulloj

сплетка повеќе

сплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи сплетка, вовлече некого во некоја сплетка.
Англиски: confuse Албански: ngatërroj
Збуни некого.
Англиски: confuse Албански: ngatërroj
(се сплетка) се збрка, се збуни
Англиски: confuse Албански: ngatërroj
(се сплетка) Стапи во неодобрена, недозволена љубовна врска.
Англиски: entangle Албански: ngatërroj

сплиска повеќе

сплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
За пари - потроши наеднаш и попусто.
Англиски: squander Албански: harxhoj pa masë

спои повеќе

спојат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спои) Се сврзе со некои односи.
Англиски: join Албански: lidh

спомене повеќе

споменат
Вид збор: Глагол, свршен
Моли се за здравјето на жив или за проштевање на гревовите на умрен.
Англиски: pray Албански: përmend

споменик повеќе

мн. споменици
Вид збор: Именка, машки род
Сведоштво за делото на некого, она што се јавува како нагледно сведоштво за нешто.
Англиски: evidence Албански: dëshmi

спопалави повеќе

спопалават
Вид збор: Глагол, свршен
(се спопалави) (непреод.) стане палав, се спобудали, се споулави
Англиски: go crazy Албански: çmendet

спортски повеќе

спортска
Вид збор: Придавка
фер, чесен
Англиски: fair
Примери:
спортски гест

спотера повеќе

спотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гони некого.
Англиски: chase Албански: dëboj
Примери:
Ги спотера службениците на работа.

спотне повеќе

спотнат
Вид збор: Глагол, свршен
подбуцне, подбуди
Англиски: instigate Албански: ndërsej, nxis

спрега повеќе

мн. спреги
Вид збор: Именка, женски род
здружување
Англиски: joining Албански: bashkim

спрегне повеќе

спрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагрби, натовари со тешка работа.
Англиски: overload Албански: mbingarkoj
Примери:
Требаше да го спрегнат и него, да види како се работи.

спрепне повеќе

спрепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Падне одејќи преку некој предмет.
Англиски: stumble Албански: bie
попречи
Англиски: hinder Албански: pengoj
(се спрепне) Сретне пречки во нешто.
Англиски: stumble Албански: pengoj

спрета повеќе

спретаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почнува да се буни.
Англиски: revolt Албански: revoltohem, rebelohem

спржи повеќе

спржат
Вид збор: Глагол, свршен
исуши, прегори
Англиски: burn Албански: djegë, përzhit
Примери:
Сушата ги спржи лисјата.
(се спржи) се исуши, се прегори
Англиски: burn Албански: përzhit, djegë
Примери:
Тревата се спржила.

спроведе повеќе

спроведат
Вид збор: Глагол, свршен
Пропушти низ себе (електрицитет, топлина).
Англиски: conduct

спроводник повеќе

мн. спроводници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што распространува нешто.
Англиски: executor Албански: përçues

спровре повеќе

Види и: провре (св.)
спроврат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе некого некаде бесправно.
Англиски: smuggle Албански: kontrabandë
(се спровре) Провлече се низ тесен отвор.
Албански: tërheq
Истурка, помине некако.
Албански: shtyn

спростира повеќе

Види и: спростре (св.)
спростираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Турне некој (со удар)
Англиски: knock down Албански: shtrij

спростре повеќе

Види и: простре (св.)
спрострат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе до некој предел, распространи.
Англиски: spread Албански: shtrij
(се спростре) За власт, влијание - се прошири.
Англиски: widen Албански: zgjerohet

спука повеќе

спукаат
Вид збор: Глагол, свршен
свика
Англиски: shout Албански: bërtas
Примери:
Спукај им малу, па ќе видиш што ќе сторат.

спукоти повеќе

спукотат
Вид збор: Глагол, свршен
свика, подвикне
Англиски: shout Албански: bërtas

спурен повеќе

спурни
Вид збор: Придавка
збрчкан
Англиски: wrinkled
Примери:
Спурено лице.

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се спушти) За мрак, ноќ, магла, облак - легне на земјата, падне, настапи.
Англиски: descend Албански: zbret
(се спушти) Се отпушти на понизок степен.
Англиски: descend Албански: zbret

срази повеќе

сразат
Вид збор: Глагол, свршен
Потресе, порази, нанесе длабока болка.
Англиски: shake Албански: mund, ngadhënjej, godas
Примери:
Не срази веста за неговата смрт.

срасне повеќе

сраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се сврзе неразделно, свикне.
Англиски: get used Албански: lidhë, bashkoj

срдечен повеќе

срдечни
Вид збор: Придавка
Исполнет со добрина; искрен, кој иде од срцето; исполнет со искрени чувства.
Англиски: friendly
Примери:
Водеа срдечни разговори.

сребрен повеќе

сребрени
Вид збор: Придавка
Кој прилега на сребро по бојата, блесокот; за коса, брада - побелен.
Англиски: silvery
Примери:
Сребрени облачиња.
За глас, смеа - мелодичен, ѕвонлив.
Англиски: bright
Примери:
А гласот и сребрен како извор ѕвонеше

сребро повеќе

(едн.) среброто
Вид збор: Именка, среден род
Нешто што прилега на бојата или блесокот на овој метал.
Англиски: shine Албански: shndrit

среден повеќе

средни
Вид збор: Придавка
Ни добар, ни лош.
Англиски: mediocre Албански: mesatar

среди повеќе

средат
Вид збор: Глагол, свршен
(се среди) се успокои
Англиски: calm Албански: qetësoj

средиште повеќе

(едн.) средиштето
Вид збор: Именка, среден род
Важно место за некаква дејност.
Англиски: focus Албански: fokus, qendër
Примери:
Културно средиште.

средиштен повеќе

средишни
Вид збор: Придавка
главен, најважен, најсуштествен
Англиски: substantial
Примери:
средиштен проблем

среже повеќе

срежат
Вид збор: Глагол, свршен
убие
Англиски: kill Албански: vras
Скрати, намали размерите на нешто.
Англиски: cut Албански: pres
Грубо прекине некого.
Англиски: cut off Албански: pres

срж повеќе

(едн.) сржта
Вид збор: Именка, женски род
Сушност, основа на нешто.
Англиски: kernel Албански: thelb
Примери:
Сржта на проблемот.

сржи повеќе

сржат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - свика; почне наеднаш да зборува налутено, заканувачки.
Англиски: grumble Албански: bërtas, gjëmoj
Примери:
Војници, сржа лошо расположениот командант.

срика повеќе

Види и: рика (несв.)
срикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш силно да вика, креска, пее и сл.
Англиски: scream Албански: ulërij
Примери:
Срика од болка.

срмен повеќе

срмени
Вид збор: Придавка
сребрен
Англиски: silvery
Примери:
Срмени носии.

сруши повеќе

срушат
Вид збор: Глагол, свршен
Со удар лиши од живот.
Англиски: kill Албански: mbyt
Урне, лиши од власт.
Англиски: down Албански: rrëzon
За здравје - сосипе, уништи.
Англиски: ruin Албански: shkatërron
растрои, уништи
Англиски: destroy Албански: rrënoj
(се сруши) Се урне, се уништи, се сосипе, се растрои.
Англиски: collapse Албански: shemb

срце повеќе

мн. срца
Вид збор: Именка, среден род
Овој орган како средиште на чувствата.
Англиски: emotion Албански: zemra, emocion
смелост, храброст
Англиски: courage Албански: zemër, kurajo
Центар, главен дел на нешто; среден дел на некој плод.
Англиски: core Албански: bërthamë, zemër
Во обраќање - мил, драг, сакан.

срчен повеќе

срчениот
Вид збор: Придавка
Што е како срча, што личи на срча.
Англиски: glassy

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
Приведе некого во некоја положба.
Англиски: bring Албански: sjell

стадо повеќе

мн. стада
Вид збор: Именка, среден род
поголема група луѓе
Англиски: crowd Албански: tufë, grumbull

стаи повеќе

стаат
Вид збор: Префикс
За болка - се смири.
Англиски: settle
Примери:
Ми се стаија болките.

стајува повеќе

Види и: стаи (св.)
(се) стајуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се стајува) се смири
Англиски: calm down Албански: qetësoj, zbus

стајување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
смирување
Англиски: calming Албански: qetësim, pajtim

стаклен повеќе

стаклени
Вид збор: Придавка
Кој има својство на стакло, сличен на стакло.
Англиски: glassy
Примери:
Стаклен блесок.
За очи, поглед - безживотен, студен.
Англиски: glassy
Примери:
Го посматраше со стаклен поглед.

сталожи повеќе

сталожат
Вид збор: Глагол, свршен
успокои, смири
Англиски: calm down Албански: qetësoj
Примери:
Сталожи ја малу ситуацијата.
(се сталожи) се успокои, се смири
Англиски: calm down Албански: qetësoj
Примери:
полека, сталожи се и одговори

стампедо повеќе

мн. стампеда
Вид збор: Именка, среден род
Масовна паника на толпа од луѓе.
Англиски: stampede

стандард повеќе

мн. стандарди
Вид збор: Именка, машки род
шаблон, образец
Англиски: standard Албански: standard

стандарден повеќе

стандардна
Вид збор: Придавка
Шаблонски, лишен од оригиналност.
Англиски: standard
Примери:
Стандардни одговори.

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне се по болест, оздрави.
Англиски: recover Албански: shërua

станчи повеќе

Види и: истанчи (св.)
станчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се станчи) ослаби
Албански: holloj, dobësoj
Примери:
Си се станчил нешто?

стапало повеќе

мн. стапала
Вид збор: Именка, среден род
Степен на развитокот.
Англиски: level Албански: nivel, shkallë

стаписа повеќе

стаписаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стаписа) се збрка, се збуни
Англиски: daze Албански: shtangem, habis, trullis

стапица повеќе

мн. стапици
Вид збор: Именка, женски род
За луѓе - примка, замка.
Англиски: bait Албански: kurthë, grackë
Примери:
Му стави стапица.

старата повеќе

Види и: стар (прид.)
мн. старите
Вид збор: Именка, женски род
мајка
Англиски: mother Албански: nënë
сопруга
Англиски: spouse Албански: bashkëshorte

стариот повеќе

Види и: стар (прид.)
мн. старите
Вид збор: Именка, машки род
сопруг
Англиски: spouse Албански: bashkëshort

старомоден повеќе

старомодни
Вид збор: Придавка
Кој е со застарени сфаќања.
Англиски: old-fashioned

старски повеќе

старски
Вид збор: Придавка
Својствен за старец, искусен.
Англиски: wise
Примери:
Од момчето чув старски зборови.

статира повеќе

статираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои бескорисно.
Англиски: figure Албански: figuroj

статист повеќе

мн. статисти
Вид збор: Именка, машки род
Човек чие мислење не се цени.
Англиски: exponent Албански: eksponent

статни повеќе

статнат
Вид збор: Глагол, свршен
свика, згрми
Англиски: thunder Албански: bërtas, gjëmoj
Примери:
Кога му статни, веднаш се согласи.

стебло повеќе

мн. стебла
Вид збор: Именка, среден род
потекло, лоза
Англиски: descent Албански: prejardhje

стега повеќе

стегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се стега) се срами
Англиски: hesitate Албански: hezitoj

стегне повеќе

стегнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за болка) притисне, стисне, боцне
Англиски: squeeze Албански: shtrëngoj
дисциплинира, притегне
Англиски: discipline Албански: shtrëngoj, disciplinoj
притисне, притегне
Англиски: condense Албански: shtrëngoj, përmbledh
Спреми, подготви (подготви за пат).
Англиски: prepare Албански: rregullon, pregatit
(се стегне) збие
(се стегне) Подготви, спреми (обично за пат).
Англиски: prepare Албански: pregatit, rregulloj, ndreqë

стереотип повеќе

мн. стереотипи
Вид збор: Именка, машки род
шаблон, формулар, предрасуда
Англиски: stereotype Албански: stereotip

стереотипен повеќе

стереотипни
Вид збор: Придавка
Кој е точна копија на некој образец; наполно ист, шаблонизиран.
Англиски: stereotyped
Примери:
Стереотипни разговори.

стерилен повеќе

стерилна
Вид збор: Придавка
празен, залуден, бесплоден
Англиски: fruitless
Примери:
Стерилен ум.

стивне повеќе

стивнат
Вид збор: Глагол, свршен
ослабне, се ублажи
Англиски: calm down Албански: dobësoj

стигма повеќе

мн. стигми
Вид збор: Именка, женски род
Белег или дамка на нечиј углед.
Англиски: stigmata Албански: stigma, njollë Грчки: στíγμα

стигматизира повеќе

Види и: стигма (ж.)
стигматизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Фрли срамно петно на некого.
Англиски: stigmatize

стигне повеќе

стигнат
Вид збор: Глагол, свршен
дофати, погоди
Англиски: reach Албански: arrij

стимари повеќе

стимарат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете - измие, очешла, стокми.
Англиски: groom Албански: rregulloj, kreh
Примери:
Стимари ги прво децата.

стипса повеќе

мн. стипси
Вид збор: Именка, женски род
скржавец
Англиски: miser Албански: koprrac
Примери:
Тој беше голема стипса.

стисне повеќе

стиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Потисне, совлада некаква возбуда.
Англиски: suppress

стихија повеќе

мн. стихии
Вид збор: Именка, женски род
Омилена, добро позната област на дејство.
Албански: element

стихиски повеќе

стихиска
Вид збор: Придавка
Неорганизиран, кој се одвива без свесно раководство.
Англиски: turbulent
Примери:
Стихискиот карактер на востанието.

стовари повеќе

стоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Префрли на некого задача, нагрби.
Англиски: load Албански: ngarkoj

стожер повеќе

мн. стожери
Вид збор: Именка, машки род
опора, столб
Англиски: pillar Албански: shtyllë

стои повеќе

стојат
Вид збор: Глагол, несвршен
Останува без работа, не дејствува; се наоѓа во застој.
Албански: në vend
(само во 3 л.) Се поставува, суштествува; се наоѓа во некаква состојба.
Албански: qëndron

стоик повеќе

мн. стоици
Вид збор: Именка, машки род
Лице што машки поднесува тешкотии.
Англиски: composure Албански: stoik

стоицизам повеќе

(едн.) стоицизмот
Вид збор: Именка, машки род
Тврдост, цврстина во животните несреќи.
Англиски: endurance Албански: stoicizëm, qëndrueshmëri

стокми повеќе

стокмат
Вид збор: Глагол, свршен
скрои, среди
Англиски: manage Албански: menaxhoj

столб повеќе

мн. столбови
Вид збор: Именка, машки род
потпирач, опора
Англиски: support Албански: shtyllë, mbajtës
Голема маса од вода, прашина, чад или слично во столбовиден облик.
Англиски: pillar

столчи повеќе

столчат
Вид збор: Глагол, свршен
сосипе, уништи
Англиски: destroy Албански: shkatërron
смандори, смати
Англиски: hush up Албански: mbyll

стонастотен повеќе

стонастотниот
Вид збор: Придавка
Целосен, на кој ништо не му недостига.
Англиски: complete, total

стопи повеќе

стопат
Вид збор: Глагол, свршен
сосипе, истошти, уништи
Англиски: exhaust Албански: shter
Направи нешто да исчезне, испари.
Англиски: disappear Албански: zhduket
(се стопи) се сосипе, се уништи, се истошти
Англиски: exhaust Албански: shter
(се стопи) исчезне, се испари
Англиски: disappear Албански: zhduket
(се стопи) се соедини, се сврзе, се измеша
Англиски: assimilate Албански: përvetësoj

стопли повеќе

стоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини радост, топлина.
Англиски: please Албански: ngroh
Примери:
Веста за неа му го стопли срцето.

стотен повеќе

стотна
Вид збор: Придавка
мал, незначителен
Англиски: insignificant

стоти повеќе

стотиот
Вид збор: Придавка
мал, незначителен
Англиски: insignificant

стравотен повеќе

стравотни
Вид збор: Придавка
многу голем
Англиски: huge

страден повеќе

страдна
Вид збор: Придавка
желен
Примери:
Не сум страден за ништо.

страна повеќе

мн. страни
Вид збор: Именка, женски род
особеност, црта
Англиски: characteristic Албански: karakteristikë
гледиште, став, становиште
Англиски: aspect Албански: pikëpamje

страничен повеќе

страничниот
Вид збор: Придавка
второстепен
Англиски: secondary

стратег повеќе

мн. стратези
Вид збор: Именка, машки род
Во политиката или во некоја игра - оној што ја владее добро стратегијата.
Англиски: player Албански: strateg

стратегија повеќе

мн. стратегии
Вид збор: Именка, женски род
Вештина да се води политичка борба.
Англиски: strategy Албански: strategji
Примери:
Тактика и стратегија.

страчка повеќе

мн. страчки
Вид збор: Именка, женски род
Човек со вакви црти: висок, слаб.
Албански: njeri i dobët, i gjatë

страшен повеќе

страшни
Вид збор: Придавка
Многу голем, кој е преку мера.
Англиски: extremely

страшило повеќе

мн. страшила
Вид збор: Именка, среден род
Човек што влева страв.
Англиски: scarecrow Албански: përbindësh, gogol

стрв повеќе

(едн.) стрвта
Вид збор: Именка, женски род
Лакомост, претерана желба за туѓа крв, крвожедност.
Англиски: greediness Албански: babëzi, makutëri
Примери:
Го гледаше со волча стрв.

стрвен повеќе

стрвни
Вид збор: Придавка
ненаситен
Англиски: insatiable

стрвник повеќе

мн. стрвници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што подмолно напаѓа чекајќи ја туѓата немоќ или слабост.
Англиски: vulture Албански: lakmitar, i pangopur
Примери:
Агентите како стрвници дебнеа.

стрвница повеќе

мн. стрвници
Вид збор: Именка, женски род
лакома, ненаситена
Англиски: vulture Албански: e pangopur, llupës

стрвнички повеќе

Вид збор: Придавка
лаком, ненаситен
Англиски: greedy

стрвост повеќе

Види и: стрв (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
лакомост, ненаситеност
Англиски: greediness Албански: pangopësi, llupësi

стреа повеќе

мн. стреи
Вид збор: Именка, женски род
кров, засолниште
Англиски: shelter Албански: strehim
Примери:
Под таткова стреа.

стрела повеќе

стрелаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Упатува, насочува поглед кон некого.
Англиски: look Албански: shikim

стресе повеќе

стресат
Вид збор: Глагол, свршен
вознемири, потресе
Англиски: move Албански: trondit

стреш повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
памет, ум, разум
Англиски: intelligence Албански: mendje, mençuri

стрешти повеќе

стрештат
Вид збор: Глагол, свршен
За гром, молња - удри, тресне.
Англиски: hit Албански: qëllon

стрина повеќе

мн. стрини
Вид збор: Именка, женски род
слаб човек, кукавица
Англиски: coward Албански: frikacak

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
критикува
Англиски: criticize Албански: kritikon

стругне повеќе

стругнат
Вид збор: Глагол, свршен
избега, побегне
Англиски: escape Албански: ikë
избричи
Англиски: shave Албански: rruhem
(се стругне) се избричи
Англиски: shave Албански: rruhem

струже повеќе

стружат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта непријатен, резок звук.
Англиски: saw Албански: sharroj
Испушти звук при спиење.
Англиски: snore Албански: gërhij

струи повеќе

струјат
Вид збор: Глагол, несвршен
се шири
Англиски: spread Албански: përhapet
Примери:
Веднаш почнаа да струјат новите идеи.

струја повеќе

мн. струи
Вид збор: Именка, женски род
Пласт од воздух, светлина, чад и сл.
Англиски: stream Албански: korrent
Бран од звукови; бран од чувства и сл.
Англиски: stream Албански: rrymë
правец, страна, црта
Англиски: faction Албански: rrymë, drejtim

струшен повеќе

струшениот
Вид збор: Придавка
намуртен, смуртен
Англиски: murky
Примери:
струшено лице

струши повеќе

(се) струшат
Вид збор: Глагол, свршен
се намурти, се смурти
Англиски: darken Албански: errësoj, mrolem
Примери:
Таа се струши кога го препозна.

стрчи повеќе

стрчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се истакнува, паѓа в очи.
Англиски: stand out Албански: bie në sy, qëndron mbi sipërfaqe

стршен повеќе

мн. стршни
Вид збор: Именка, машки род
немирко
Албански: lazdran, çapkën

студен повеќе

студени
Вид збор: Придавка
рамнодушен, нечувствителен, ладен
Англиски: cold
Примери:
Го погледа со студени очи.

студенина повеќе

студенината
Вид збор: Именка, женски род
Отсуство на топлина, љубов, близост.
Англиски: coldness Албански: ftohtësi
Примери:
Не пречека со некаква студенина.

студено повеќе

Вид збор: Прилог
нетопло, несрдечно, рамнодушно
Англиски: frigid
Примери:
Ја пречекал многу студено.

студентски повеќе

Вид збор: Прилог
скромно, сиромашно
Примери:
Живееме студентски.

стуткан повеќе

Види и: стутка (св.)
стутканиот
Вид збор: Придавка
Што е збунет, затутулен, несмасен.
Англиски: confused

стутулен повеќе

Види и: стуткан (прид.)
стутулениот
Вид збор: Придавка
Што е свиткан, згргулен, собран, стуткан.

стушен повеќе

стушениот
Вид збор: Придавка
намуртен

стуши повеќе

(се) стушат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стуши) се намурти
Албански: mrrolet

сублимација повеќе

мн. сублимации
Вид збор: Именка, женски род
Воздигање, претворање во нешто возвишено.
Англиски: sublimation

сублимира повеќе

сублимираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
возвиши, возвишува, облагороди, облагородува
Англиски: sublimate Албански: sublimoj
(се сублимира) Се претвори, се претвора во нешто возвишено, благородно, продуховено.
Англиски: sublimate

сув повеќе

суви
Вид збор: Придавка
слаб, мршав
Англиски: meager Албански: i thatë, i dobët
Лишен од душевна топлина, непречеклив.
Англиски: dry Албански: i tharët
чист
Англиски: pure Албански: i pastër

суво повеќе

Вид збор: Прилог
непречекливо, нељубезно, здржано
Англиски: dryly
без живост, без изразност
Англиски: dry

сувотија повеќе

мн. сувотии
Вид збор: Именка, женски род
криза, немаштија
Англиски: poverty Албански: varfëri, krizë
Примери:
Тогаш беше голема сувотија.

суди повеќе

судат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вади заклучок, создава мислење, преценува.
Англиски: judge Албански: mendoj

судри повеќе

(се) судрат
Вид збор: Глагол, свршен
Сретне пречка, незгода.
Англиски: confront Албански: konfrontoj, ballafaqoj
Влезе во борба, започне судир.
Англиски: clash Албански: ndeshem

суложи повеќе

суложат
Вид збор: Глагол, свршен
собори, спружи, убие
Англиски: kill Албански: shtrij, vras
Примери:
Ќе не суложат од ќотек.

суперлативен повеќе

суперлативна
Вид збор: Придавка
краен, претеран, најголем
Англиски: superlative

суправи повеќе

суправат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Англиски: kill Албански: vras, mbys
Примери:
Беше го суправил во пештерата.

супстанција повеќе

мн. супстанции
Вид збор: Именка, женски род
сушност, јатка, срцевина
Англиски: substance Албански: substancë

супстрат повеќе

мн. супстрати
Вид збор: Именка, машки род
подлога, основа, темел
Англиски: base Албански: bazë

сур повеќе

сура
Вид збор: Придавка
мрачен
Англиски: dark
Примери:
Ме погледа со лице суро.

суреди повеќе

суредат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Англиски: finish off Албански: mbys
Примери:
Јас ќе го суредам него.
изеде, потроши
Англиски: finish Албански: mbaroj, harxhoj
Примери:
Го суредија сиот леб.

суров повеќе

сурови
Вид збор: Придавка
Кој пројавува или изразува безмилосност, кој е крајно строг.
Англиски: brutal, cruel Албански: i vrazhdë
Тежок, мачен, полн со искушенија.
Англиски: troublesome Албански: i ashpër
Тежок за живот, студен, неподнослив.
Англиски: unbearable Албански: i vrazhdë, i ashpër

суровица повеќе

мн. суровици
Вид збор: Именка, женски род
Висок а слаб човек.
Албански: i gjatë e i dobët

суфлер повеќе

мн. суфлери
Вид збор: Именка, машки род
поткажувач
Англиски: snitch Албански: sufler, spiun

суфлира повеќе

суфлираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
поткаже, поткажува
Англиски: snitch Албански: spiunoj

суче повеќе

сучат
Вид збор: Глагол, несвршен
се двомисли
Англиски: waver Албански: hezitoj

суши повеќе

сушат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого слаб.
Англиски: weaken Албански: terë, thaj
Прави некого или нешто да стане суво, сиромашно.
Англиски: make poor Албански: varfëron
(се суши) ослабува
Англиски: weaken Албански: thahet, dobësohet

сфера повеќе

мн. сфери
Вид збор: Именка, женски род
Круг на дејство; општествена средина.
Англиски: sphere Албански: sferë

сфинга повеќе

мн. сфинги
Вид збор: Именка, женски род
загадочно суштество
Англиски: enigma Албански: enigmë

схоластик повеќе

мн. схоластици
Вид збор: Именка, машки род
Лице што расудува схоластички, што ја гледа само формалната страна на науката.
Англиски: scholastic Албански: skolastik

схоластика повеќе

(едн.) схоластиката
Вид збор: Именка, женски род
Формално знаење откинато од животот, бесплодно умување.
Англиски: scholasticism Албански: skolastikë

схоластичен повеќе

схоластичниот
Вид збор: Придавка
Формален, откинат од животот, склон кон празно мудрување.
Англиски: formalistic Албански: formalist

сцена повеќе

мн. сцени
Вид збор: Именка, женски род
настап, глетка
Англиски: scenery Албански: pamje
скандал
Англиски: scandal Албански: skandal
Поле на дејност, поприште; обично во состав со глаголите: стапи, симне се, јави се и сл.

сценарио повеќе

мн. сценарија
Вид збор: Именка, среден род
Претходно обмислен план за развивање и дејствување во некој настан.
Англиски: scenario
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш