Преносно значење - категорија

заб повеќе

мн. заби
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што нагризува, разјадува, уништува.
Англиски: tooth Албански: dhëmb

забарабани повеќе

забарабанат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тропа, да испушта звуци поради удар на нешто.
Англиски: drum Албански: fillon të trokas. të tingëllon

забат повеќе

забатиот
Вид збор: Придавка
Што е со мраз, што е многу студен.

забега повеќе

забегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера во нешто, излезе од тоа што е нормално, вообичаено.
Англиски: exaggerate Албански: ekzagjeroj

забест повеќе

забести
Вид збор: Придавка
Што е со остри издадени делови во форма на заб.
Албански: me dhëmbëya, i dhëmbëzuar
Што е зајадлив, злобен, зол.
Англиски: biting Албански: me dhëmbë

заби повеќе

(се) забат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се заканува, се сили некому.
Англиски: threaten Албански: kanosem, tregoj dhëmbët
Се појавува, се покажува нешто со остри, издадени делови.
Албански: i mpreht

забибери повеќе

забиберат
Вид збор: Глагол, свршен
удри, натепа
Англиски: hit

забие повеќе

забијат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши предавство, предаде некого.
Англиски: betray Албански: dërgoj

заблажи повеќе

заблажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заблажи) Стане добро, убаво; се подобри.
Англиски: mellow Албански: ma kënda, këndshëm

забоде повеќе

Види и: боде (несв.)
забодат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3. л.) Почувствува остра болка.
Англиски: feel pain Албански: shpon

заболи повеќе

заболат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика душевна болка.
Англиски: hurt Албански: dhimbje

забразди повеќе

забраздат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера во нешто, отиде предалеку; ја премина дозволената граница.
Англиски: exceed Албански: teproj, tejkaloj

забранува повеќе

забрануваат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика интерес за нешто.
Англиски: intrigue Албански: ngjall kureshtje

забрбешка повеќе

забрбешкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заплетка, замрси нешто.
Англиски: mess up Албански: ngatërroj

заброди повеќе

забродат
Вид збор: Глагол, свршен
Се занесе во нешто.
Англиски: roam Албански: habitem, ngulit shikimin

забули повеќе

забулат
Вид збор: Глагол, свршен
покрие, обвитка
Англиски: wrap Албански: mbështjellë, mbuloj

забуричка повеќе

Види и: буричка (несв.)
забуричкаат
Вид збор: Глагол, свршен
замеша, заплетка
Англиски: entangle Албански: ngatërroj

завеан повеќе

завеаниот
Вид збор: Придавка
Што е расеан, занесен, чакнат.
Англиски: absent-minded

завене повеќе

завенат
Вид збор: Глагол, свршен
Прилегне, дремне.
Англиски: doze Албански: dremis, kotem

завеса повеќе

мн. завеси
Вид збор: Именка, женски род
покривка, покривач, преграда
Англиски: curtain Албански: mbulesë, perde

завет повеќе

мн. завети
Вид збор: Именка, машки род
Сигурно, безбедно место.
Англиски: shelter Албански: strehim

заветрина повеќе

заветрината
Вид збор: Именка, женски род
заштита
Англиски: shield

завиен повеќе

завиениот
Вид збор: Придавка
Што се кажува прикриено, одоколу.
Англиски: hidden

завитка повеќе

завиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Обвие, покрие со нешто.
Англиски: cover Албански: mbuloj

завиткан повеќе

завиткани
Вид збор: Придавка
Што не е јасно искажан, изразен, што е прикриен.
Англиски: convoluted

завладее повеќе

завладеат
Вид збор: Глагол, свршен
Настане, настапи некаква состојба.
Англиски: reign Албански: mbretëroj
Обземе некого некакво чувство.
Англиски: reign Албански: pushtoj

завлезе повеќе

завлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе во некоја работа, состојба, во определен временски период.
Англиски: enter Албански: hyn

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу одолжи, одложи нешто повеќепати.
Англиски: delay Албански: vonoj

завој повеќе

мн. завои
Вид збор: Именка, машки род
Промена во развојот на нешто.
Англиски: change Албански: ndryshim

завојува повеќе

завојуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Освои со работа, со учење и сл.
Англиски: collect Албански: marr

заврека повеќе

заврекаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреска, да пишти.
Англиски: scream Албански: piskas, hingëlloj

заврти повеќе

завртат
Вид збор: Глагол, свршен
За куќа, дуќан, некоја дејност - почне да куќи, да работи, да стопанисува.

загази повеќе

загазат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе во некоја работа, состојба (обично во негативна смисла).
Англиски: step Албански: hap

загаси повеќе

загасат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да исчезне, да замре.
Англиски: disappear Албански: zhduk

загасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
загаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, замре чувство, поглед и сл.
Англиски: disappear Албански: shuhet, humbet

загине повеќе

загинат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчезне, се изгуби од видик, за определено време и сл.
Англиски: vanish, perish Албански: zhduket

заглави повеќе

заглават
Вид збор: Глагол, свршен
Настрада, пропадне, западне во незгода.
Англиски: get into trouble Албански: ngulem

заглиби повеќе

(се) заглибат
Вид збор: Глагол, свршен
Западне, попадне во незгода.
Англиски: get stuck Албански: zhytem

заглода повеќе

Види и: глода (несв.)
заглодаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне душевно да измачува некого.
Англиски: gnaw Албански: brej
(се заглода) Почне да се кара, да не се трпи со некого.
Англиски: snap Албански: kapet, hidhërohet

заглувне повеќе

заглувнат
Вид збор: Глагол, свршен
Замолкне, престане да се слуша.
Англиски: become silent Албански: shurdhet

заглуши повеќе

заглушат
Вид збор: Глагол, свршен
Потисне, стивне чувство, силно расположение и сл.
Англиски: dampen Албански: zbpras
За растение - едно растение спречи друго добро да се развива.
Англиски: hinder Албански: pengoj

загнезди повеќе

Види и: гнезди (несв.)
(се) загнездат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намести, се смести некаде како во гнездо; заседне некаде.
Албански: ndreq
За чувство, мисла - обземе нешто, се појави.
Англиски: seize Албански: kaploj

загнете повеќе

загнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гнете, да јаде лакомо.
Англиски: stuff Албански: rras

загорен повеќе

Види и: загори (св.)
загорениот
Вид збор: Придавка
желен, страден
Англиски: craving Албански: i djegur, i përvëluar

загори повеќе

Види и: гори (несв.)
загорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува силна жед или потреба од нешто.
Англиски: crave Албански: digjem

загорчи повеќе

Види и: горчи (несв.)
загорчат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некому тешкотија, мачнотија, непријатност.
Англиски: embitter Албански: idhëtoj

заграка повеќе

загракаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреви, да вреска.
Англиски: shriek Албански: piskas

загреан повеќе

Види и: грее (св. и несв.)
загреаниот
Вид збор: Придавка
Што е воодушевен, заинтересиран за нешто.
Англиски: interested

загрее повеќе

загреат
Вид збор: Глагол, свршен
Воодушеви, многу заинтересира некого.
Англиски: fascinate Албански: magjeps
(се загрее) се воодушеви, се заинтересира
Англиски: inspire Албански: frymëzoj
(се загрее) Во спортот - се раздвижи, се подготви за настап.
Англиски: warm-up Албански: nxemje

загризе повеќе

загризат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да го мачи, да го тревожи нешто.
Англиски: torment Албански: mundoj

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Одекне силно, испушти силен звук сличен на грмеж.
Англиски: resound Албански: gjëmon
Викне силно, громко.
Англиски: shout Албански: bërtas

загрне повеќе

загрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, скрие нешто.
Англиски: cover Албански: strehon

загубен повеќе

Види и: загуби (св.)
загубениот
Вид збор: Придавка
Што е пропаднат, безвреден.
Англиски: forlorn Албански: i humbur
Што е далечен, зафрлен.
Англиски: remote Албански: i harruar

зад повеќе

Вид збор: Предлог
За искажување поддршка, поткрепа на некого или на нешто.
Англиски: behind
За искажување прикриени, привидни признаци, маскираност.
Англиски: behind

заден повеќе

задни
Вид збор: Придавка
Што е скришен, подмолен, нечесен.
Англиски: treacherous

задлаби повеќе

задлабат
Вид збор: Глагол, свршен
задлабочи
Англиски: deepen Албански: thelloj
(се задлаби) се задлабочи
Англиски: become absorbed Албански: ngushtohet

задлабочи повеќе

задлабочат
Вид збор: Глагол, свршен
Вникне, навлезе подлабоко во нешто.
Англиски: deepen Албански: thellohet

задои повеќе

задојат
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни, напои некого со определено уверување, идеја, чувство и сл.
Албански: frymëzoj

задрнка повеќе

задрнкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да брбори, да дрдори.
Англиски: blab Албански: llafos, llomotis

задуши повеќе

задушат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сила надвие бунт, востание.
Англиски: stifle Албански: përmbyt
Со сила, напор смири, потисне некакво чувство.
Англиски: suppress Албански: shtyp
Е исполнет, обземен од некакво чувство.
Англиски: instill Албански: përmbyt, rrënjos
Оневозможи, не даде можност да се развие нешто.
Англиски: prevent Албански: pengoj, parandaloj

зажедни повеќе

Види и: жеднее (несв.)
зажеднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане желен за нешто.
Англиски: thirst Албански: i etshëm

зажешти повеќе

Види и: жешти (несв.)
(се) зажештат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се жешти, да се возбудува.
Англиски: get excited Албански: nxehet, kallet

заживее повеќе

Види и: живее (св. и несв.)
заживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи во дејство, почне со работа.
Албански: filloj
Се појави, се воспостави нешто.
Албански: çfaq

зазрее повеќе

Види и: зрее (несв.)
зазреат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек, мисла - стане подобар, посовесен, поумен.
Англиски: mature Албански: piqem

заѕвони повеќе

Види и: ѕвони (несв.)
заѕвонат
Вид збор: Глагол, свршен
заѕуни
Англиски: resound Албански: oshëtin

заѕуни повеќе

Види и: ѕуни (несв.)
заѕунат
Вид збор: Глагол, свршен
Одекне, зазвучи нешто.
Англиски: resound Албански: oshëtin

заигра повеќе

заиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некаков вид игра, некакво движење, мрдање.
Англиски: play Албански: luaj
Затрепери од радост, возбуда.
Англиски: tremble Албански: dridhem

зајаде повеќе

зајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да нервира, да кара некого.
Англиски: quarrel Албански: qorton
Предизвика немир, вознемиреност, грижа.
Англиски: gnaw Албански: gërmis
(се зајаде) Почне да се лути, да се кара.
Англиски: quarrel Албански: qorton

зајази повеќе

зајазат
Вид збор: Глагол, свршен
засити, задоволи
Англиски: saturate Албански: kënaqem, ngopem

зајакне повеќе

зајакнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до израз, ја зацврсти својата позиција, положба и сл.
Англиски: strengthen Албански: forcoj

зајачица повеќе

мн. зајачици
Вид збор: Именка, женски род
Убава слабо облечена келнерка со карактеристични детали кои потсетуваат на зајак во угостителски објекти со еротска содржина.
Англиски: bunny Албански: lepuroshe

зајде повеќе

зајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби свест, се изгуби.
Англиски: collapse Албански: humb vetëdije, humbet

закали повеќе

закалат
Вид збор: Глагол, свршен
Разлади усвитено железо со ладна вода за да стане поцврсто.
Англиски: steel-face Албански: ftoh
Направи некој да биде јак, издржлив.
Англиски: make stronger Албански: përforcoj
(се закали) Стане јак, издржлив, се очеличи.
Англиски: steel Албански: i qëndrueshëm

заканува повеќе

Види и: закани (св.)
(се) закануваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За ситуација, настани - предизвикува страв.
Англиски: threaten Албански: kërcnon

закаса повеќе

Види и: каса (несв.)
закасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да задева, да боцка некого со зборови.
Англиски: annoy Албански: ngacmoj
(се закаса) Почне да се задева, да се кара.
Англиски: quarrel Албански: hahem, grindem

закатани повеќе

закатанат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закатани) Се заинаети.
Англиски: defy Албански: inatosem

закачалка повеќе

мн. закачалки
Вид збор: Именка, женски род
Мала платнена лента пришиена на горниот дел од палто, капут и сл. што служи за закачување.
Англиски: coat hook Албански: varëse, verigë

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои, сврзе еден предмет со друг со помош на кука или на друг соодветен начин.
Англиски: cling Албански: ngjit
Задре, предизвика некого со закачки.
Англиски: tease Албански: mbajti
(се закачи) се скара, се спречка
Англиски: quarrel Албански: zihem

заквичи повеќе

Види и: квичи (несв.)
заквичат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете - почне да вреска, да пишти.
Англиски: scream Албански: piskas, bërtas

закине повеќе

закинат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да носи нова облека и сл.
Албански: baj, vishem

заклешти повеќе

заклештат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заклешти) Силно се стегне нешто, се здрви да не може да мрда.
Англиски: lock Албански: bllokoj

заклинка повеќе

заклинкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почна да се влечка, да се шанта.
Англиски: stroll Албански: shëtis

заклокоти повеќе

заклокотат
Вид збор: Глагол, свршен
Одекне, се слушне силен звук.
Англиски: echo Албански: zë të lartë
Почувствува, го обземе силно чувство.
Англиски: boil Албански: valoj

заклопи повеќе

заклопат
Вид збор: Глагол, свршен
Не зборува, не кажува ништо.
Англиски: shut Албански: mbyll, mshel

закмети повеќе

(се) закметат
Вид збор: Глагол, свршен
Се намести некаде добро, подолго време.
Албански: çifçi

закове повеќе

заковат
Вид збор: Глагол, свршен
Вкочани, онеспособи движење.
Англиски: immobilize Албански: ngujoj

закожурчи повеќе

(се) закожурчат
Вид збор: Глагол, свршен
Се затвори како во кожурец.
Англиски: isolate

закокори повеќе

(се) закокорат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - почне да се дуе, да се прави важен.
Англиски: swell Албански: bymehet

заколе повеќе

заколат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече нешто на половина, на парчиња.
Англиски: cut up Албански: pres, ther

закопа повеќе

закопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого во состојба да се почувствува победен, поразен, да изгуби углед и сл.
Англиски: defeat Албански: mund
(се закопа) Заглави, западне во непријатна ситуација.
Англиски: get stuck Албански: ngul

закопнее повеќе

закопнеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да копнее, го обзеде копнеж по некого или по нешто.
Англиски: yearn Албански: kam mall, jam i etur

закопчан повеќе

Види и: закопча (св.)
закопчани
Вид збор: Придавка
Затворен, што малку збори.
Англиски: withdrawn

закоравен повеќе

закоравениот
Вид збор: Придавка
бесчувствителен, жесток
Англиски: fierce

закорави повеќе

закорават
Вид збор: Глагол, свршен
За срце, душа, карактер - престане да чувствува, отрпне, стане бесчувствителен, отпорен на промени.
Англиски: harden Албански: ngurtësoj

закоренет повеќе

Види и: закорени (св.)
закоренетиот
Вид збор: Придавка
Што е зацврстен, вкоренет.
Англиски: firm Албански: i rrënjosur

закорени повеќе

закоренат
Вид збор: Глагол, свршен
вкорени
Англиски: implant Албански: rrënjos
(се закорени) Се привикне, се приспособи, премине во обичај, во навика.
Англиски: get used Албански: rrënjoset

закрепи повеќе

закрепат
Вид збор: Глагол, свршен
Зацврсти, засили нешто (идеја, чувство, желба) кај некого.
Англиски: strengthen Албански: forcoj
(се закрепи) Си ја поврати силата, се зацврсти, се освежи.
Англиски: refresh Албански: ripajis

закрепне повеќе

закрепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Зацврсти, зајакне нешто.
Англиски: strengthen Албански: forcohet

закреска повеќе

Види и: креска (несв.)
закрескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вреска, да се дере.
Англиски: scream Албански: bërtas, hingëlloj

закрои повеќе

закројат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да крои план, да смислува, да подготвува нешто.
Англиски: prepare Албански: përgatit

закрпи повеќе

Види и: крпи (несв.)
закрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Поправи, среди нешто делумно, донекаде.
Англиски: repair Албански: ripajis

залази повеќе

Види и: лази (несв.)
залазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се движи бавно, да се влече, се појави.
Англиски: creep Албански: zvarrit, ngjethem

залак повеќе

мн. залаци
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) храна, леб
Англиски: food Албански: kafshatë, bukë, ushqim

залегне повеќе

залегнат
Вид збор: Глагол, свршен
За чувство, мисла - остане трајно, се вреже длабоко во свеста.
Англиски: lie Албански: kalis

залее повеќе

залеат
Вид збор: Глагол, свршен
Зеде да се напие нешто.
Англиски: pour Албански: merr

залез повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Крај, завршеток на нешто.
Англиски: end Албански: fundi

залепи повеќе

залепат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосема приближи, допре дел од телото до некого или до нешто.
Англиски: stick Албански: ngjis, prek
Ми (ти, му...) залепи, удри шлаканица некому.
Англиски: slap Албански: ngjis, rras
(се залепи) Се приближи, се допре, се припои до (кон/за) некого или нешто.
Англиски: glue Албански: ngjis

залета повеќе

залетаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се залета) Направи нешто непромислено, претерано, избрзано.
Англиски: overhaste Албански: përmblidhem

залиже повеќе

залижат
Вид збор: Глагол, свршен
За пламен, чад - почне да допира, да зафаќа нешто.
(се залиже) Почне да се троши, да се аби.
Англиски: wear out Албански: hahet

залог повеќе

мн. залози
Вид збор: Именка, машки род
Морална гаранција, уверување дека ќе се изврши определена обврска.
Англиски: guarantee Албански: garancion

заложи повеќе

заложат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, направи жртва, жртвува нешто.
Англиски: sacrifice Албански: sakrifikoj

заложник повеќе

мн. заложници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што претставува гаранција за нешто.
Англиски: guarantee Албански: peng, garancion

залула повеќе

залулаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се залула) Изгуби рамнотежа.
Англиски: sway Албански: lëkundem

залута повеќе

Види и: лута (несв.)
залутаат
Вид збор: Глагол, свршен
За поглед, мисла - го обземе нешто, се занесе по нешто.
Англиски: stray Албански: humbet

замав повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Силина, налет на нешто; брз развој.
Англиски: upswing Албански: hov

замаглен повеќе

замаглениот
Вид збор: Придавка
Што е нејасен.
Англиски: opaque Албански: i paqartë

замагли повеќе

замаглат
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, прекрие со чад, прав и др.
Англиски: dust Албански: mbuloj
За поглед, мисла и др. - направи да биде нејасен, неопределен.
Англиски: blur Албански: mjegulloj
(се замагли) За поглед, мисла - стане нејасен, неопределен.
Англиски: blur Албански: mjegullon

замаец повеќе

мн. замајци
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што одржува во движење.
Англиски: impetus

замазни повеќе

Види и: мазни (несв.)
замазнат
Вид збор: Глагол, свршен
Среди, поправи работа, впечаток и др.
Англиски: smooth Албански: rregulloj

замаскира повеќе

Види и: маскира (св. и несв.)
замаскираат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикрие, сокрие нешто.
Англиски: mask Албански: fsheh

заматка повеќе

Види и: матка (несв.)
заматкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лаже.
Англиски: lie Албански: gënjen
(се заматка) Почне да се мотка, да се вртка без потреба.
Албански: endet

замачка повеќе

замачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прикрие, забошоти нешто.
Англиски: conceal Албански: fsheh

замеси повеќе

замесат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, предизвика збрка, неволја.
Англиски: mess up Албански: ngatërroj

замеша повеќе

Види и: меша (несв.)
замешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вклучи некого во некој непријатен настан, чин, случка и сл.
Англиски: involve Албански: përfshij
Заплетка некоја работа, ситуација и сл.
Англиски: meddle Албански: ngatërroj
(се замеша) Се вклучи, се вмеша во некаков чин, настан, случка и сл.
Англиски: interfere Албански: kyç

замиже повеќе

замижат
Вид збор: Глагол, свршен
Намерно недогледа, не забележа нешто.
Англиски: ignore Албански: injoroj, mbyll sytë

замижурка повеќе

Види и: мижурка (несв.)
замижуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
За светлина, блесок - засветка, заблеска со мал интензитет.
Англиски: blink Албански: vezullon

замка повеќе

мн. замки
Вид збор: Именка, женски род
измама, стапица
Англиски: trap Албански: kurth

замолкне повеќе

Види и: молкне (св. и несв.)
замолкнат
Вид збор: Глагол, свршен
За предмет - престане да испушта звуци.
Англиски: silence Албански: hesht

заморче повеќе

мн. заморчиња
Вид збор: Именка, среден род
Нешто што се користи како предмет за експериментирање.
Англиски: guinea pig

замрачи повеќе

замрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се смурти, се намурти.
Англиски: darken Албански: mrrolem
(се замрачи) се смурти
Англиски: darken Албански: errësoj

замре повеќе

замрат
Вид збор: Глагол, свршен
За глас, шум, живот, дејност и сл. - стивне, опадне, ослабне; исчезне.
Англиски: disappear Албански: shuhet

замрзне повеќе

замрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе нешто во состојба на мраз заради чување.
Англиски: freeze Албански: ngrij
Остане неподвижен, вкочанет поради силна возбуда, страв и сл.
Англиски: petrify Албански: shtangoj

замрси повеќе

замрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде нејасно, неразбирливо.
Англиски: confuse Албански: paqartë
(се замрси) Стане нејасно, неразбирливо.
Англиски: complicate Албански: paqartë

замука повеќе

замукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плаче.
Англиски: cry Албански: fillon të qaj

занает повеќе

мн. занаети
Вид збор: Именка, машки род
вештина, умешност, знаење
Англиски: craftsmanship Турски: zanaat Албански: zanat

занемен повеќе

занемениот
Вид збор: Придавка
За глас, звук - што е молкнат.
Англиски: silenced

занеми повеќе

занемат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да зборува, замолчи (од возбуда, страв).
Англиски: become silent Албански: hesht
За глас, звук - замре, молкне, стивне.
Англиски: die down Албански: hesht

заниже повеќе

занижат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заниже) Почне да се ниже, да мине.
Албански: radhis

заобиколен повеќе

Види и: заобиколи (св.)
заобиколниот
Вид збор: Придавка
Што се извршува со заобиколување.
Англиски: indirect

заобиколи повеќе

заобиколат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине по околен пат.
Англиски: bypass Албански: kapërcej, marr rrugë anësore

заобли повеќе

заоблат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заобли) Се здебели, добие облини.
Англиски: round Албански: trashet,bëhet rrumbullak

заод повеќе

Види и: залез (м.)
(едн.) заодот
Вид збор: Именка, машки род
залез
Англиски: decline Албански: perëndon

заокружи повеќе

заокружат
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми износ, сметка до цел број (што обично завршува на нула).
Англиски: round up Албански: rrumbullaksoj
Направи, опфати нешто целосно (во излагање, договарање).
Англиски: enclose Албански: rrumbullaksoj

заора повеќе

Види и: ора (несв.)
заораат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе, продре во нешто.
Англиски: penetrate Албански: hyj, depërtoj

заострен повеќе

Види и: заостри (св.)
заострениот
Вид збор: Придавка
Што може да предизвика судир, конфронтација.
Англиски: tense

заостри повеќе

Види и: остри (несв.)
заострат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде полошо, построго.
Англиски: intensify Албански: përkeqësohet
(се заостри) Стане полошо, построго.
Англиски: worsen Албански: përkeqësohet

запавта повеќе

Види и: павта (несв.)
запавтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Замете, забрише малку, набрзина.
Англиски: swipe Албански: fshij, pastroj pak

запад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Земјите од Западна Европа и САД како политички, економски и културен поим - Запад.
Англиски: West Албански: Perëndim

запален повеќе

запалени
Вид збор: Придавка
Што е премногу внесен во нешто, обземен од нешто.
Англиски: possessed

запали повеќе

запалат
Вид збор: Глагол, свршен
Воодушеви, восхити со нешто.
Албански: knaqësi
(се запали) се вцрви
Англиски: blush Албански: skuq
(се запали) се воодушеви, се восхити
Албански: djeg
(се запали) се разгневи, пламне
Англиски: anger Албански: inatos

запени повеќе

(се) запенат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разгневи, се разјари.
Англиски: rage Албански: tërbohem

запечатен повеќе

запечатени
Вид збор: Придавка
Што е однапред определен.
Англиски: sealed

запечати повеќе

запечатат
Вид збор: Глагол, свршен
Затврди, зацврсти нешто.
Англиски: seal Албански: shtërngoj
За судбина - одлучи, реши.
Англиски: seal Албански: vendosë

запече повеќе

запечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се запече) се стврдне, се скорави
Албански: djegë
(се запече) се вклешти, се заглави
Англиски: stuck Албански: pjek, shtrëngoj

запламти повеќе

Види и: пламти (несв.)
запламтат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гори во лицето, во образите, да менува однесување и изглед од возбуда и сл.
Англиски: blush Албански: skuqem
заблеска, засвети
Англиски: shine Албански: ndrit, shndrit

запласти повеќе

запластат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да реди, да таложи нешто.
Англиски: pile Албански: rendit

заплетка повеќе

заплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Збрка некоја работа.
Англиски: mix up Албански: koklavit
(се заплетка) Се збрка, се измеша.
Англиски: complicate Албански: ndërlikoj
(се заплетка) За говор - се збуни, се збрка.
Англиски: confuse Албански: pështjelloj

заплива повеќе

запливаат
Вид збор: Глагол, свршен
Потоне во нешто.
Англиски: sink Албански: fundos

заплиска повеќе

Види и: плиска (несв.)
заплискаат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети некаква дразба.
Англиски: splash Албански: përplas

запне повеќе

запнат
Вид збор: Глагол, свршен
За говор - се заплетка, се збрка.
Англиски: confuse Албански: pështjelloj

запоти повеќе

запотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се нервира, да се мачи.
Англиски: sweat Албански: mundohem

запрегне повеќе

запрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому работа, натовари со работа.
Англиски: load Албански: ngarkoj
(се запрегне) Се потруди, вложи труд, напор за да сврши нешто.
Албански: jep mund

запрета повеќе

запретаат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - почне да мрда со нозете.
Англиски: move Албански: lëviz
Почне да се буни, да се противи.
Англиски: protest Албански: kundërshtoj

запт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Стегање во градите, во грлото и сл.
Англиски: packing Турски: zapt Албански: fiksim

заптиса повеќе

заптисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ме (те,. го...) стегне нешто во градите, во грлото и сл.
Англиски: pack Албански: shtrëngon

зар повеќе

мн. зарови
Вид збор: Именка, машки род
Среќа во игра.
Англиски: dice Турски: zar Албански: zar

заработи повеќе

заработат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие нешто вредносно како награда за својот труд (најчесто пари).
Англиски: earn Албански: fitoj

зараза повеќе

мн. зарази
Вид збор: Именка, женски род
Претерана зависност од нешто.
Англиски: addiction Албански: varësisë

заразврзе повеќе

заразврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да зборува, да прикажува.
Албански: zgjidhet, flet shumë

заразен повеќе

заразениот
Вид збор: Придавка
Што се пренесува лесно од еден на друг.
Англиски: catching Албански: ngjitës

зарази повеќе

заразат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе нешто некому.
Англиски: infect Албански: infektoj

заржи повеќе

заржат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - почне да се лути.
Англиски: get angry Албански: hidhërohet

зарига повеќе

заригаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да исфрла оган, пламен.
Англиски: belch Албански: hedh

заробеник повеќе

мн. заробеници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е заробено од некоја страст и сл.
Англиски: slave Албански: rob

зароби повеќе

заробат
Вид збор: Глагол, свршен
Освои, завладее, заплени (територија, народ, материјални блага).
Англиски: conquer Албански: zaptoj, pushtoj
(се зароби) Се претвори во роб, поради нешто се лиши од сѐ друго.
Англиски: enslave Албански: skllavëroj

зародок повеќе

мн. зародоци
Вид збор: Именка, машки род
Почеток, почетна состојба, почетна појава на нешто.
Англиски: beginning Албански: fillim

зарои повеќе

Види и: рои (несв.)
(се) заројат
Вид збор: Глагол, свршен
Се реди едно по друго во голем број.
Англиски: swarm Албански: mblidhen

зарони повеќе

заронат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да плаче.
Англиски: drip Албански: lotoj
(се зарони) Почне да паѓа едноподруго.
Англиски: crumble Албански: troshit

зарти повеќе

Види и: рти (несв.)
зартат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави, излезе на виделина.
Англиски: emerge Албански: shfaqet, duket

засали повеќе

засалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се засали) Се обвие со сало, се здебели.
Англиски: fatten Албански: vjamos, majm

засвети повеќе

засветат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да свети, да блеска, да сјае.
Англиски: flash Албански: bën dritë, shkëlqen

засвири повеќе

засврат
Вид збор: Глагол, свршен
За куршуми, гранати - почне да фрчи.
Англиски: whistle Албански: fishkëlloj

засегне повеќе

засегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Трогне, возбуди, допре до некого.
Англиски: touch Албански: prek
Допре, зафати, спомене нешто.
Англиски: touch Албански: prek

заседне повеќе

заседнат
Вид збор: Глагол, свршен
За мисла, чувство - остане подолго време во свеста.
Англиски: infest Албански: ngulitet

засени повеќе

засенат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине, престигне некого во нешто.
Англиски: exceed Албански: tejkaloj
Фрли сенка на нешто, помрачи.
Англиски: darken Албански: errësoj, mugëlloj

засипе повеќе

засипат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави, упати некому едно по друго прашања, зборови и сл.
Англиски: bombard Албански: shtroj

засити повеќе

заситат
Вид збор: Глагол, свршен
Задоволи некаква внатрешна потреба, желба и сл.
Англиски: satisfy Албански: kënaq
(се засити) се пренасити
Англиски: saturate Албански: mbush

заскита повеќе

(се) заскитаат
Вид збор: Глагол, свршен
залута
Англиски: wander Албански: humbem

заскитан повеќе

Види и: заскита (св.)
заскитани
Вид збор: Придавка
Што е занесен.
Англиски: absentminded

заслепи повеќе

заслепат
Вид збор: Глагол, свршен
Заблуди некого, изгуби способност правилно и објективно да расудува.
Англиски: blind Албански: i verbër

заслепувачки повеќе

заслепувачкиот
Вид збор: Придавка
Што е интензивен, моќен.
Англиски: dazzling

заснове повеќе

засноват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се движи во разни правци.
Англиски: move Албански: lëviz

заспан повеќе

Види и: заспие (св.)
заспаниот
Вид збор: Придавка
Што е безживотен, апатичен.

заспанко повеќе

мн. заспанковци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што не е енергичен, што не е буден, што не е претпазлив.
Албански: gjumash

застакли повеќе

застаклат
Вид збор: Глагол, свршен
(се застакли) За очи - засвети како стакло.
Англиски: glaze Албански: zmaltoj

застапник повеќе

мн. застапници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се застапува за нешто.
Англиски: representative Албански: reprezentues, përfaqësues

застега повеќе

Види и: стега (несв.)
застегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чувствува болка, тага, јад и сл.
Албански: shtrëngoj

застрани повеќе

застранат
Вид збор: Глагол, свршен
Се оддалечи од тоа што го следи, на кое работи, со што се занимава.
Англиски: stray Албански: devijoj

затанчи повеќе

Види и: танчи (несв.)
затанчат
Вид збор: Глагол, свршен
Развлече нешто, направи да се одвива бавно, полека.
Англиски: protract Албански: zgjas, ngadalsoj

затапен повеќе

затапениот
Вид збор: Придавка
Што станал умствено тап.
Англиски: dull

затапи повеќе

Види и: тапи (несв.)
затапат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане ограничено, недоволно изразно.
Англиски: dull Албански: topit
Стана тап.
Англиски: dull Албански: topitem

затворен повеќе

затворени
Вид збор: Придавка
За човек - што е повлечен, неразговорлив.
Англиски: withdrawn Албански: i mbyllur

затврдне повеќе

затврднат
Вид збор: Глагол, свршен
затврди
Англиски: strengthen Албански: përforcoj

затега повеќе

Види и: затегне (св.)
затегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
одолжува, развлекува
Англиски: stretch Албански: zgjas, tërheq

затегне повеќе

Види и: тегне (несв.)
затегнат
Вид збор: Глагол, свршен
За работа, дејство - одолжи, развлече.
Англиски: stretch Албански: zgjas

затести повеќе

(се) затестат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане како тесто.
Англиски: thicken Албански: trash
се згусти, се збие
Англиски: thicken, jam Албански: trash

затишие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
За дејност, работа - смалување на интензитетот на работата.
Англиски: slow down Албански: heshtje, pushim

затишти повеќе

затиштат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мачи, притиска нешто - за духовна болка.
Англиски: torment Албански: torturon
заштеди
Англиски: save Албански: ruaj

затолчи повеќе

Види и: толчи (несв.)
затолчат
Вид збор: Глагол, свршен
претепа
Англиски: beat up Албански: rrah

заточи повеќе

заточат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заточи) Се движи без прекин, долго време.
Англиски: run Албански: rjedh

затресе повеќе

Види и: тресе (несв.)
затресат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затресе) Поведе грижа за некого или за нешто.
Англиски: care Албански: shqetsohem, merakosem

затрни повеќе

затрнат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, затре
Англиски: destroy Албански: prish

затропа повеќе

затропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да зборува глупости.
Англиски: blabber Албански: flet pa lidhje

затруби повеќе

Види и: труби (несв.)
затрубат
Вид збор: Глагол, свршен
Разнесе, прошири некаква вест.
Англиски: trumpet Албански: përhap lajm

затруе повеќе

Види и: труе (несв.)
затрујат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому нешто (храна, пијалак) отровно.
Англиски: poison Албански: helmoj

затрупа повеќе

Види и: трупа (несв.)
затрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Опсипе со нешто.
Англиски: shower Албански: breshëroj, mbuloj
(се затрупа) Се преоптовари со работа.
Англиски: bury Албански: ngarkoj, mbuloj

затрупан повеќе

Види и: затрупа (св.)
затрупаниот
Вид збор: Придавка
Што е преоптоварен со работа.
Англиски: overburdened

затрча повеќе

затрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затрча) Избрза, се истрча, направи нешто без добро да размисли, да процени.
Англиски: rush Албански: ngutem

затутка повеќе

Види и: тутка (несв.)
затуткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Набрзина направи нешто.
Албански: mbështjell

затутулен повеќе

Види и: затутули (св.)
затутулениот
Вид збор: Придавка
Што е ограничен, заостанат, прост.
Англиски: retarded

заузди повеќе

зауздат
Вид збор: Глагол, свршен
Совлада, надвие, стави под контрола.
Англиски: bridle Албански: vë nën kontroll

зафати повеќе

зафатат
Вид збор: Глагол, свршен
засегне
Англиски: touch Албански: prek

зафрли повеќе

зафрлат
Вид збор: Глагол, свршен
напушти, отфрли
Англиски: leave Албански: lëshoj

зацапа повеќе

зацапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зацапа) Се доведе во несакана положба.
Англиски: get stuck Албански: mbetet

зацари повеќе

зацарија
Вид збор: Глагол, свршен
Се рашири, завладее како појава, состојба.
Англиски: reign Албански: sundoj

зацвркоти повеќе

Види и: цвркоти (несв.)
зацвркотат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави детска врева.
Англиски: chirp Албански: bën cicërimë

зацеди повеќе

зацедат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне бавно и несигурно да зборува.
Англиски: stutter Албански: belbëzoj
(се зацеди) Почне да се чувствува, да се насетува.
Англиски: sense Албански: ndjen

зацрни повеќе

зацрнат
Вид збор: Глагол, свршен
унесреќи
Англиски: make unhappy Албански: pa fat
(се зацрни) Се унесреќи, се зацрни себеси.
Англиски: become unhappy Албански: pa fat

зацути повеќе

Види и: цути (несв.)
зацутат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да напредува.
Англиски: blossom Албански: lulëzoj

зачепка повеќе

Види и: чепка (несв.)
зачепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да допира.
Англиски: touch Албански: prek
Почне да задева.
Англиски: anger Албански: inatos
(се зачепка) Почне да се задева со некого.
Англиски: scuffle Албански: kacafytje

зачини повеќе

зачинат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи раскажување (текст) поинтересно, повпечатливо со внесување необични силни елементи, примеси.
Англиски: spice Албански: nuancë

зачкива повеќе

зачкиваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне слабо да гори.
Англиски: squint Албански: vëngëri

зачкрипи повеќе

Види и: чкрипи (несв.)
зачкрипат
Вид збор: Глагол, свршен
За работа што не оди како што треба.
Албански: klithmë

зачне повеќе

зачнат
Вид збор: Глагол, свршен
Зароди, се појави, се покаже нешто.
Англиски: start Албански: filloj
(се зачне) се зароди
Англиски: bear Албански: lind

зачуми повеќе

зачумат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зачуми) Се испусти.
Англиски: desert Албански: zbrazet, shkretohet

заџавка повеќе

заџавкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да крева врева.
Англиски: make racket Албански: bëj zhurmë
(се заџавка) Се скара, вика еден на друг.
Англиски: quarrel Албански: hidhërohet

зашеметен повеќе

зашеметениот
Вид збор: Придавка
вчудовиден, зачуден, изненаден
Англиски: stunned

зашемети повеќе

зашеметат
Вид збор: Глагол, свршен
Вчудовиди, силно возбуди некого.
Англиски: excite Албански: nxeh, shqetsoj

зашеќерен повеќе

зашеќерениот
Вид збор: Придавка
засладен, украсен
Англиски: sweetened

зашеќери повеќе

зашеќерат
Вид збор: Глагол, свршен
заслади, украси
Англиски: decorate Албански: zbukuron

заштипе повеќе

Види и: штипе (несв.)
заштипат
Вид збор: Глагол, свршен
За дожд, снег и сл.
Англиски: pinch Албански: bie

зашуми повеќе

зашумат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува шум.
Англиски: whoosh Албански: shushuris

зашурка повеќе

зашуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Се појави.
Англиски: appear Албански: paraqitet

збајатен повеќе

збајатениот
Вид збор: Придавка
Што не е нов.
Англиски: outdated

збеснат повеќе

збеснатиот
Вид збор: Придавка
Што изгубил мера за пристојност, невоздржан во однесувањето, крајно распуштен, аздисан.

збигороса повеќе

Види и: бигороса (св.)
збигоросаат
Вид збор: Глагол, свршен
скисели
Англиски: rot Албански: tharbëroj
Стане полн со јад, мака.
Англиски: embitter Албански: shtangoj, zehëroj

збие повеќе

збијат
Вид збор: Глагол, свршен
Застане цврсто еден зад друг заради постигнување иста идеја.
Албански: përkrah
(се збие) се обедини, се сплоти
Англиски: unite Албански: bashkoj

зближи повеќе

зближат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - направи да има блиски, пријателски односи.
Англиски: draw near Албански: afrohem

збогати повеќе

збогатат
Вид збор: Глагол, свршен
Подобри, прошири, унапреди нешто.
Англиски: enrich Албански: pasuroj

збогување повеќе

мн. збогувања
Вид збор: Именка, среден род
разделба
Англиски: parting Албански: ndarje

збодне повеќе

Види и: бодне (св.)
збоднат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да побрза.
Англиски: urge Албански: nxis

збор повеќе

мн. зборови
Вид збор: Именка, машки род
јазик
Англиски: language Албански: gjuhë

зборува повеќе

зборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се пројавува, се искажува во нечии постапки, зборови; се гледа, може да се види од нешто.
Англиски: talk Албански: tregon
Сведочи, докажува без потреба од дополнително објаснување.
Англиски: prove Албански: dëshmon

збувта повеќе

Види и: бувта (несв.)
збувтаат
Вид збор: Глагол, свршен
бувта
Албански: bëj zhurmë

збудали повеќе

збудалат
Вид збор: Глагол, свршен
Растревожи, вчудовиди.
Англиски: alarm Албански: alarmoj

збутан повеќе

збутаниот
Вид збор: Придавка
Што е несигурен, збунет.
Англиски: confused

збуца повеќе

збуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збуца) Почне да се напаѓа со некого.
Англиски: attack Албански: sulmoj

звучен повеќе

звучни
Вид збор: Придавка
Што е познат, прочуен.
Англиски: illustrious Албански: me zë

звучи повеќе

звучат
Вид збор: Глагол, несвршен
Остава впечаток, изгледа.
Англиски: sound Албански: tingëllon
се искажува, се пројавува
Англиски: sound Албански: tingëllon

згази повеќе

Види и: гази (несв.)
згазат
Вид збор: Глагол, свршен
порази, пороби, потчини
Англиски: defeat Албански: pësoj disfatë

згазне повеќе

Види и: згази (св.)
згазнат
Вид збор: Глагол, свршен
потисне
Англиски: suppress Албански: ndrydh

згасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
згаснат
Вид збор: Глагол, свршен
прекине, исчезне, изгуби
Англиски: expire Албански: zhduket, humbet

згласи повеќе

(се) згласат
Вид збор: Глагол, свршен
се договори
Англиски: agree Албански: dakordohem

зглоби повеќе

зглобат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои, состави нешто што се состои од повеќе делови.
Албански: lidhë

згмечи повеќе

Види и: гмечи (несв.)
згмечат
Вид збор: Глагол, свршен
Смачка, претепа некого.
Англиски: crush Албански: dërrmoj, rrah

згнете повеќе

згнетат
Вид збор: Глагол, свршен
Изеде, изголта лакомо, ненаситно.
Англиски: stuff Албански: gëlltis

згорешти повеќе

(се) згорештат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разжести, силно се возбуди.
Англиски: excite Албански: nxehem, kallem

згорнина повеќе

мн. згорнини
Вид збор: Именка, женски род
поволно, сигурно место
Албански: vend i sigurtë

згорчи повеќе

згорчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некому непријатности.
Англиски: acerbate Албански: irritoj
(се згорчи) Стане тежок, мачен, непријатен.
Англиски: empoison Албански: helmoj

зграпчи повеќе

зграпчат
Вид збор: Глагол, свршен
Обземе, исполни.
Англиски: seize Албански: kap

згргори повеќе

Види и: гргори (несв.)
згргорат
Вид збор: Глагол, свршен
Настане врева.
Англиски: get noisy Албански: gallamë, zhurmë

згризе повеќе

Види и: гризе (св. и несв.)
згризат
Вид збор: Глагол, свршен
мачи, боли
Англиски: pain Албански: mundon, dhermb

згрми повеќе

згрмат
Вид збор: Глагол, свршен
(еднокр.) Одеднаш почне силна стрелба.
Англиски: roar Албански: gjëmoj
(еднокр.) Гласно свика, извика.
Англиски: shout Албански: bërtas

згрне повеќе

згрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере, насобере во големо количество (пари, богатство).
Англиски: pile Албански: grumbulloj, mbledh

згуши повеќе

згушат
Вид збор: Глагол, свршен
(се згуши) Стане близок, мил.
Англиски: get closer Албански: afrohem

зделка повеќе

зделкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто набрзина, како било.
Албански: bëj diç shpejt e shpejt

здив повеќе

мн. здивови
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што испарува, се ослободува од нешто.
Англиски: scent Албански: erë
Тоа што се насетува; што се претчувствува.
Англиски: premonition Албански: frymë

здиплен повеќе

Види и: здипли (св.)
здиплениот
Вид збор: Придавка
Што е собран, подгрбавен, смален.
Англиски: hunchbacked
Што е земен без дозвола.
Англиски: stolen

здипли повеќе

Види и: дипли (несв.)
здиплат
Вид збор: Глагол, свршен
украде
Англиски: steal Албански: vjedh
(се здипли) Стане свиен, подгрбавен.
Албански: gërmuqun

здрав повеќе

здрави
Вид збор: Придавка
нормален, правилен, позитивен
Англиски: reasonable Албански: i shëndoshë

здраска повеќе

здраскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одненадеж почне да чкрта.
Англиски: scratch Албански: gërvisht

здрвен повеќе

здрвениот
Вид збор: Придавка
невешт, неснаодлив, тромав
Англиски: inflexible

здрви повеќе

здрват
Вид збор: Глагол, свршен
Силно изненади, шокира.
Англиски: shock Албански: shokoj, shtangohem
(се здрви) Се изненади, се шокира.
Англиски: shock Албански: shokohem, befasohem

здроби повеќе

Види и: дроби (несв.)
здробат
Вид збор: Глагол, свршен
повреди
Англиски: smash Албански: dërrmoj, lëndoj
(се здроби) Претера во некаква работа, дејство.
Англиски: overdo Албански: dërrmoj, shkepem, teproj

здува повеќе

здуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Избега, веднаш исчезне.
Англиски: disappear Албански: zhduket

здупи повеќе

здупат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне, натера некого на нешто.
Англиски: incite Албански: nxis

здуши повеќе

здушат
Вид збор: Глагол, свршен
(за човек) Направи да се спријатели.
Англиски: befriend Албански: bëhem shok

зѓаволи повеќе

(се) зѓаволат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане немирен, палав.
Англиски: bedevil

зевзек повеќе

мн. зевзеци
Вид збор: Именка, машки род
глупак
Англиски: jerk Албански: torollak, i marr

зеирлија повеќе

мн. зеирлии
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад.
Англиски: pained

зејгора повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тој што многу се проѕева.
Англиски: idler

зелен повеќе

зелени
Вид збор: Придавка
Блед, со неприродна боја.
Англиски: pale Албански: i zbehtë
За човек - многу млад, неопитен.
Англиски: young, inexperienced Албански: jeshil

зеленинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Тоа што се јаде, а е со зелена боја.
Англиски: green vegetable Албански: jeshillëk që hahet

зенит повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Највисок дострел на некого во нешто.
Англиски: zenith Албански: zenit, kulminacion

зине повеќе

зинат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави, се покаже како голем отвор, процеп, пукнатина и сл.
Албански: hapet

зјае повеќе

зјаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави впечаток на празнина, на безизразност.
Англиски: gaze Албански: vështrim

зјапа повеќе

зјапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нешто е ширум отворено или има отворена дупка или нешто слично.
Англиски: gaze Албански: vështrim

златен повеќе

златниот
Вид збор: Придавка
Што има особини кои се ценат високо (како злато).
Англиски: golden Албански: i artë

злато повеќе

(едн.) златото
Вид збор: Именка, среден род
Тој што има прекрасни особини, што е многу добар, благороден.
Албански: flori, alltan

змеј повеќе

мн. змејови
Вид збор: Именка, машки род
Ненаситен, лаком, граблив човек.
Англиски: hog Албански: pangopur

змија повеќе

мн. змии
Вид збор: Именка, женски род
Тој што е лош, злобен или подмолен како змија.
Англиски: villain Албански: njeri i lig, njeri gjarpër

змијарник повеќе

мн. змијарници
Вид збор: Именка, машки род
Непријатна средина за работа или за живеење, со злобни, негативно настроени луѓе.
Албански: ambient i keq për punë

знаменосец повеќе

мн. знаменосци
Вид збор: Именка, машки род
Идеен водач, предводник.
Англиски: standard bearer Албански: udhëheqës

зоба повеќе

зобаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - јаде (обично зрнеста храна: грозје, лешници, кикирики).
Англиски: nibble Албански: nduk

зобне повеќе

зобнат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - касне малку, најчесто од зрнеста храна (грозје, лешници, кикиритки).
Англиски: nibble Албански: ushqehet

зоврие повеќе

зовријат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане возбуден, вознемирен, дојде во состојба на силни чувства.
Англиски: boil Албански: vlon

зора повеќе

мн. зори
Вид збор: Именка, женски род
Нов почеток.
Англиски: new beginning Албански: fillim i ri

зрак повеќе

мн. зраци
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што се пројавува како зрак, во мала мера.
Англиски: ray Албански: rreze

зрачи повеќе

зрачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ослободува од себе нешто.
Англиски: beam Албански: lirohet

зрее повеќе

зреат
Вид збор: Глагол, несвршен
За некои производи - стасува за употреба, добива вкус.
Англиски: ripen Албански: arrin, piqet
За човек - достигнува целосен умствен и физички развиток.
Англиски: mature Албански: pjekë

зрел повеќе

зрели
Вид збор: Придавка
Што е телесно и душевно развиен.
Англиски: mature
Што е својствен за душевен и телесен развој.
Англиски: mature
Што постигнал нужен степен во развојот, што е готов, што ги исполнува условите, што одговара за нешто.
Англиски: mature

зрно повеќе

мн. зрна
Вид збор: Именка, среден род
Нешто многу мало, трошка, ронка.
Англиски: grain Албански: grimcë. kokërr
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш