Народно - категорија

патерица повеќе

мн. патерици
Вид збор: Именка, женски род
стап, бастун
Англиски: walking stick Албански: shkop, kallam

пашица повеќе

Види и: пашиница (ж.)
мн. пашици
Вид збор: Именка, женски род
пашиница

пепелаш повеќе

мн. пепелаши
Вид збор: Именка, машки род
Во народните приказни - дете што си игра покрај огнот.
Албански: hirush
Деца што си играат покрај пепел.
Албански: hirush

песоглавец повеќе

мн. песоглавци
Вид збор: Именка, машки род
Во народните приказни, човек со лик на пец во народните приказни.
Албански: njeri me krye qeni

планинец повеќе

мн. планинци
Вид збор: Именка, машки род
планинар
Англиски: mountaineer Албански: malësor, alpinist

платен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
чинар
Латински: Platanus orientalis Англиски: plane-tree Албански: lloj druri, çinar

платнарка повеќе

мн. платнарки
Вид збор: Именка, женски род
Жена на платнар.
Албански: grua e pëlhuraxhisë

плужица повеќе

мн. плужици
Вид збор: Именка, женски род
плуг
Англиски: plough

плусне повеќе

плуснат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) плесне
Англиски: slap Албански: mëshoj, godas, shllapis

преденка повеќе

мн. преденки
Вид збор: Именка, женски род
Вечерно собирање на прелки, предачки на село заради заедничка работа.
а - в - д - з - и - к - л - п - р - с - т