Народно - категорија

видар повеќе

мн. видари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што лекува со народски лекови.
Англиски: seer

волчко повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Назив за волк во народните приказни.
Англиски: wolf

вториче повеќе

мн. вторичиња
Вид збор: Именка, среден род
Обичај кога зетот со своите роднини оди кај родителите на невестата вториот петок по свадбата.

вусполница повеќе

мн. вусполници
Вид збор: Именка, женски род
Извезени фигури на долниот дел од кошулата во народната носија.
а - в - д - з - и - к - л - п - р - с - т