Народна поезија - категорија

чабурлија повеќе

Вид збор: Придавка
Чабур, чабур чаша.
Примери:
(нар. поез) Чаша чабурлија.

челебиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
челебија
Англиски: gentleman

чести повеќе

честат
Вид збор: Глагол, несвршен
Да оди негде често, чини нешто често.
Англиски: frequent Албански: frekuentoj

честом повеќе

Вид збор: Прилог
често
Англиски: often

чик повеќе

Вид збор: Извик
ајде! ајде де!
Англиски: come out Турски: çık

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во литературниот јазик поретко, во одделни обрати и состави: прави, врши.
Англиски: does Албански: bën
вреди, има одредена вредност, има цена.
Англиски: value Албански: vlenë

чобан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
овчар, пастир
Англиски: shepherd Турски: çoban

чорбаџиче повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
чорбаџија

чуметина повеќе

Види и: чума (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
чума (погрдно)
Примери:
Назад, назад, чуметино / ти ми затре деветина сина.
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш